• A vízfelszín feletti élményelemek – tipikusan a nyakzuhanyok – már nem üzemeltethetők a töltő-ürítő rendszerű gyógymedencékben. Az újabb, szűrő-forgató rendszerű medencékre ez a tiltás nem vonatkozik.

  • Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot arról, hogy mi áll a döntés hátterében.

Múlt héten írtunk arról, hogy változott a termálfürdőkre, élményfürdőkre vonatkozó rendelet. Ennek az egyik eleme, hogy mostantól az úgynevezett forgatás alól felmentett medencékben kizárólag olyan élményelem üzemeltethető, amelynek a hatása csak a vízfelszín alatt érezhető.

Ez tipikusan a nyakzuhanyokat, vízköpőket érinti, de csak töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medencék esetében. A modernebb, szűrő-forgató rendszerű medencékre ez nem vonatkozik, azokban továbbra is működhetnek ezek a víz feletti élményelemek. De mi a gond a régebbi medencés nyakzuhanyokkal? Megkérdeztük erről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), ahol részletes magyarázatot kaptunk az új szabályról.

Mint írták, a töltő-ürítő üzemű medencék mikrobiológiai minősége rendszeresen kifogásolt, sokszor még a korábban hatályos jogszabály enyhébb vízminőségi követelményeinek sem felel meg.

„Mivel a medence üzemeltetésekor jellemzően nem történik fertőtlenítőszer adagolás, a medencevízben a terheltségétől, a fürdőzők higiénés viselkedésétől és az üzemeltetés körülményeitől (pótvíz mennyiség, takarítási protokoll, teljes leürítés gyakorisága stb.) függően a fürdőzőktől származó kórokozók jelenhetnek meg. Ezt sokszor jelzi is a fekális indikátor baktériumok száma. Emellett a víz természetes módon is tartalmazhat kórokozókat, amelyek a medencében vagy a vezetékrendszerben elszaporodhatnak” – tudtuk meg az NNGYK-tól.

A hatóság szerint a felszín feletti élményelemek tehát fokozott aeroszol képződési kockázatot jelentenek, ami a vízből képződő szennyezett vízpermet belélegzéséhez vezethet. A nyakzuhanyok használatakor a szem és a fül közvetlenül is érintkezik a vízzel, illetve a lenyelés kockázata is fennáll.

A felszín feletti élményelemek használata során a kórokozók jelenléte esetén sokkal nagyobb a fürdőzők megfertőződésének kockázata, mint a felszín feletti élményelemek nélküli ülőmedencék használata esetében.

„Emiatt közegészségügyi szempontból kiemelten indokolt, hogy a töltő-ürítő üzemű medencékben csak olyan élményelemek üzemeljenek, amelyek hatása csak a vízfelszín alatt érzékelhető, ezáltal az aeroszol képződés alacsonyabb, és a közvetlen érintkezés veszélye nem áll fenn” – indokolták a változtatás szükségességét.

nyakzuhany egy gyógyvizes medencében

Mindehhez hozzátették, hogy az NNGYK, illetve jogelődjei korábban is adtak ki ajánlást erre vonatkozóan, ez az ajánlás emelkedett most jogerőre. Az új jogszabály (509/2023 (I.12.) Kormányrendelet) alapján azonban az üzem közbeni vízpótlásra használt tápvíz legfeljebb 10 százaléka vízfelszín felett is bevezethető a medencékbe.

Az új szabályozás egyéb elemeiről korábban itt írtunk.