• A közelben jelenleg is működik a vulkán, ráadásul nemrég gázmérgezést szenvedett a fürdő egyik dolgozója.

  • Ennek ellenére szombaton újranyitják a Kék Lagúna termálfürdőt.

Izland emblematikus termálfürdőjét a Kék Lagúnát április 6-án, azaz most szombaton ismét megnyitják. Tavaly november óta immár ez a hatodik újranyitás. A térségben zajló vulkanikus tevékenység ugyanis meglehetősen hullámzó volt az elmúlt hat hónapban és a fürdő zárását-nyitását is ehhez igazították.

A március közepi, a korábbiaknál jóval erőteljesebb feltörést követően azonnal bezárták a fürdőkomplexumot. A jelenlegi újranyitás azért furcsa egy kicsit, mert a korábbi esetekkel ellentétben most nem szűnt meg a lávafeltörés. Ahogy a lejjebb görgetve megtekinthető élő közvetítésen láthatják, a fürdőtől néhány kilométerre lévő vulkán most is vidáman ontja magából a lávát.

A lávával együtt jelentős vulkanikus gáz is felszabadul. Sokan egyébként már régóta ezt tartják a fő kockázati tényezőnek. Bizonyos széljárás esetén ugyanis a gáz villámgyorsan eláraszthatja a Kék Lagúna környékét.

Egyébként ezt maga a termálfürdő is elismeri az újranyitás kapcsán kiadott közleményben. Mint írják, biztonsági kockázatot jelenleg a levegő minősége jelenthet. Azzal nyugtatják a leendő fürdővendégeket, hogy folyamatosan figyelik a légszennyezettség alakulását a fürdő környezetében, valamint ki is bővítették a mérőhálózatukat. Szükség esetén pedig gyorsan kiürítik a létesítményt.

Arra már nem térnek ki, hogy két héttel ezelőtt, a zárvatartás idején a Kék Lagúna egyik helyszínen tartózkodó dolgozója a levegő hirtelen megnövekedett kén-dioxid koncentrációja miatt gázmérgezést szenvedett és kórházba került.


A vulkanikus tevékenység tavaly őszi kezdete óta egyébként már számos kritika érte a Kék Lagúna üzemeltetőit azzal kapcsolatban, hogy nem kellő gyorsasággal zártak, vagy éppen túl hamar újranyitottak. A fenti eset kivételével mindenesetre eddig ebből még nem adódott problémájuk.