• Egyre több fürdőben tartanak rendszeresen éjszakai fürdőzéseket.

  • Alkalmankénti eseményből egyre inkább állandó szolgáltatássá kezd válni az esti fürdőzés.

A 80-as évek legelső éveiben rendkívül kedveltek voltak a mezőkövesdi termálfürdőben rendezett éjszakai fürdőzések. A nyári szezonban hétfő és kedd kivételével minden nap éjszakába nyúló fürdőzést tartottak. Az igazi nagy showelem pedig az volt, hogy estére színes televíziókat helyeztek ki a medencékhez. A nagyon fiatalok kedvéért: 1980-81 táján még nagy szó volt a színes tévé…

Ez is mutatja, hogy az éjszakai fürdőzés, mint műfaj nem új keletű. Sok fürdőben – leginkább nyaranta – már 30-40 éve is rendszeresen voltak éjszakába nyúló programok. A 90-es évek végén, 2000-es évek elején pedig megjelentek a budapesti fürdőkben a discót az éjszakai fürdőzéssel vegyítő cinetripek.

Azonban igazán népszerűvé, és országszerte elterjedtté az elmúlt néhány évben váltak a programokkal egybekötött esti fürdőpartyk.

Ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt a Fürdőszövetség szervezésében – nyaranta – már jó néhány éve megrendezendő strandok éjszakájának is. Ugyanakkor az elterjedéséhez az is kellett, hogy a közönség is rákapjon a napnyugta utáni fürdőlátogatásra.

éjszakai fürdőzés SzéchenyiA sokszor nem éppen olcsó jegyárak ellenére egyre gyakrabban találkozni azzal, hogy a meghirdetett éjszakai fürdőzésekre már napokkal korábban elővételben elfogynak a jegyek. S ez utóbbi még a szerencsésebb eset, mert voltak arra is példák, hogy egyes fürdőzésekre egyszerűen nem fértek be a bejáratnál összegyűlt emberek.

A mostanában a Széchenyi Gyógyfürdőben rendezett cinetripek leginkább a külföldiek körében kedveltek. Ugyanakkor – Budapestnél maradva – a Rudas Gyógyfürdőben is minden pénteken és szombaton 22 óra és hajnali 4 között éjszakai fürdőzést tartanak. Az elmúlt hetekben rendszeressé váltak a zuglói Paskál Fürdőben rendezett SzaunaPéntekek, amelyek során éjszakába nyúló szaunás-fürdős kikapcsolódáson vehetnek részt a vendégek.

A Paskálban ezzel azt a trendet lovagolják meg, ami szintén az elmúlt években vált elterjedtté: szaunaprogramokkal kötik egybe az éjszakai fürdőzéseket, ezek főleg a téli időszakban nagyon népszerűek.

Aquaworld éjszakai fürdőzésAmi viszont érdekes módon nem terjedt el széles körben, illetve mintha visszaszorulóban is lenne: a sztárfellépős éjszakai fürdőzések. Persze előfordulnak, pláne az ünnepi időszakok táján, – és főképp szilveszterkor – de azon kívül mintha inkább ritkábbak lennének. Valószínűleg az éjszakai nyitvatartás, egy-egy DJ, valamint szaunaprogramok már önmagukban kellő vonzerőt jelentenek, így felesleges költeni még egy haknisztár tiszteletdíjára is.

Az esti fürdőzés kedveltté válásához az is hozzájárult, hogy egyes fürdők alapesetben is annyira megnyújtották a nyitvatartási idejüket, hogy náluk tulajdonképpen a hét minden egyes napján éjszakai fürdőzés van.

Ilyen szempontból az éjszakai fürdőzés egyik bölcsője az egerszalóki fürdő. S most nem a jelenlegi Saliris Resortra gondolunk, hanem még a régi “vadfürdőre”, ami az éjszakába, hajnalba nyúló fürdőzés lehetősége miatt is nagyon kedvelt volt. Ez egyébként annyira beleivódott az ottani szokásokba, hogy Demjén és Egerszalók fürdői az országos átlagnál jóval tovább tartanak nyitva.

Demjén termálfürdő gyógyhelyA fürdők piacára viszonylag későn belépő Demjéni Gyógyfürdő például elve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy maratoni hosszúságú a nyitvatartásuk az év minden egyes napján – legalább könnyű megjegyezni. A fürdőt reggel 9-kor nyitják és csak 01:30-kor van medencezárás. A néhány éve átadott Cascade barlangfürdő sem zár korán: 21, vagy 22 óráig tartanak nyitva.

A legújabb demjéni fürdő, a termáltó is továbbvitte ezt a hagyományt: jelenleg pénteken és szombaton 9 órától 22 óráig, a többi nap 9-től 19 óráig vannak nyitva. Az egerszalóki Saliris Resort fürdőrészlege is 20-21 óráig nyitva tart, a mellette lévő Nosztalgia Strand pedig – kvázi az egykori vadtermálfürdő utódja – péntekenként, szombatonként éjjel 1-ig, a hét többi napján 23 óráig látogatható (a medencéket ennél félórával korábban zárják).

éjszakai fürdőzés Demjén TermáltóEmlítettük, hogy ezek az éjszakai fürdőzések nem olcsók, pláne, ha van valamilyen program. Ebből a szempontból szimpatikus gyakorlatot követ a Miskolctapolca Barlangfürdő, – ahol mostanában szintén megszaporodtak az esti fürdőzések – náluk ugyanis azok, akiknek van az adott napra érvényes napijegyük, maradhatnak az esti programra is.