• Gunarasfürdő, Jonathermál, Júlia, Kumánia, Pünkösdfürdő, Rudas, Zsóry.

  • Megnéztük, hogy egyes fürdők elnevezése honnan ered.

  • Malomtulajdonos lányáról is neveztek el fürdőt.

A fürdők többségének az elnevezése nem túl bonyolult logika alapján épül fel. Az esetek többségében megkapják az adott település, esetleg városrész, vagy utca nevét, majd hozzá passzintják a “termálfürdő”, vagy “gyógyfürdő” szót. Vannak azonban olyan esetek is, amikor külön nevet kap a fürdő és első ránézésre nem mindig világos, hogy miért is kapta éppen azt a nevet.

Összegyűjtöttünk néhány, a fürdők elnevezésével kapcsolatos érdekességet.

Gunarasfürdő: Dombóvártól nagyjából három kilométerre található Gunarasfürdő, így nevezik a fürdőt, illetve a köré épült üdülőtelepet is. Aki arra gondol, hogy a névnek köze van a gúnárhoz, az jól tippel. A termálvíz megtalálása előtt ugyanis ezt a területet Gunaras-dűlőként emlegették. A Gunaras elnevezést azért használták, mert anno az itt található források révén háziludak úsztatójaként használták a területet (a hím lúd közkeletű neve pedig a gúnár).

Gunarasfürdő gyógyhelyJonathermál Gyógy- és Élményfürdő: ez a név takarja a Kiskunmajsán található fürdőt. De miért Jonathermál? Az elnevezés onnan ered, hogy Kiskunmajsán a helyi Jonathán Termelőszövetkezetnek volt néhány kihasználatlan termálkútja, amelyek még egy sikertelen kőolajkutatás után maradtak fenn. A 80-as évek elején a tsz akkori vezetősége elhatározta, hogy nem hagyják veszni a település alatt szunnyadó termálvizet és fürdőt alakítanak ki. Eredetileg egyébként nem ezt a nevet viselte a fürdő, a Jonathermál elnevezést már a 90-es években – a termelőszövetkezet megszűnése után – kapta a fürdő, a Jonathán és a termál szavak összevonásából. Ezzel szerették volna megőrizni a fürdőalapító tsz nevét.

Jonathermál termálfürdő KiskunmajsaJúlia Fürdő: az egyik nyíregyházi fürdő viseli a Júlia nevet. 1897-ben malmot épített Schlichter Gyula, s az elkészült épületet a lányáról nevezte el, ami így Júlia malom néven vált ismertté. Ez olyannyira fogalommá vált, hogy amikor a 70-es évek elején, az egykori malom területén megnyitották a termálfürdőt, akkor az továbbvitte a malom elnevezését.

Júlia TermálfürdőKumánia Gyógy- és Strandfürdő: a Kisújszálláson található fürdő, illetve hotel viseli a Kumánia nevet. A Nagykunság tájegységen belül található településen ezzel a kun gyökerekre utalnak. A középkorban ugyanis Kunországnak hívták a kunok szállásterületét, a Kunország latinul Cumania, s ebből lett magyarosítva a Kumánia elnevezés.

Kumánia Kisújszállás fürdőPünkösdfürdői Strand: túl evidens, hogy a pünkösdről kapta a fürdő a nevét? Hát pedig arról. Az Óbudán található, csak a nyári szezonban működő fürdő neve tényleg a pünkösdhöz kapcsolódik. 1933-ban kezdődött kutatófúrás ezen a területen, amivel elég lassan haladtak és csak 1934-ben hozott eredmény. Éppen pünkösdkor találták meg a forrásvizet, amire alapozva egy évvel később megnyitották a strandot.

PünkösdfürdőRudas Gyógyfürdő: a fürdő neve a török korban Zöldoszlopos volt, az viszont nem egészen tisztázott, hogy miként lett ebből Rudas. Két verzió ismert ezzel kapcsolatban. Az egyik szerint az egykori közeli kompkikötő rúdja áll a név mögött. A másik változat alapján a Rudna ilidzse, azaz ásványos fürdő névből ered. Hajdanában ugyanis a környéken élő rácok nevezték így a fürdőt, s ez a “Rudna” szó alakulhatott át az idők során Rudassá.

Rudas FürdőZsóry Gyógyfürdő: a mezőkövesdi termálfürdő nevében a Zsóry egy személynévre utal. 1938-ban ugyanis Zsóry Lajos birtokán kezdődött el egy kutatófúrás: eredetileg kőolajat kerestek, azonban végül termálvizet találtak. Zsóry Lajos idejekorán meglátta ebben a fantáziát, megvásárolta az elkészül kutat, s 1940-ben már palackozott formában dobta piacra a feltörő vizet, valamint ugyanebben az évben megnyitotta a fürdőt is.

Zsóry Gyógyfürdő