• A metabórsav kedvezően hat a csontrendszerre.

  • Márpedig hazai gyógyvizek túlnyomó részében megtalálható a metabórsav, néhány vízben kifejezetten magas koncentrációban.

Ahogyan a metakovasavat, úgy a metabórsavat is viszonylag ritkán említik a gyógyvizek összetevői között. Ennek ellenére fontos összetevőről van szó. Sokak számára ismerős lehet a bórsav neve, mivel enyhe fertőtlenítő hatású szerként alkalmazzák. A bór olyan elem, amely nem ionos formában, hanem metabórsavként található meg a vizekben.

Általában a felszíni, ivóvízként használt vizekben alacsonyabb a metabórsav szintje. Viszont a mélyebb rétegekből származó termálvizekben már magasabb a metabórsav koncentrációja. Miért jó ez?

A fürdőkúrák során a vizek más összetevőivel együtt a metabórsav kedvező hatást fejt ki. A szakirodalom szerint főként a magnézium-, kalcium- és D-vitamin-anyagcserét támogatja, azaz pozitív hatást gyakorol a csontképzésre és a csontritkulás megelőzésére. A fürdőzéskor a bőrön keresztül felszívódó mennyiség elegendő ahhoz, hogy a pozitív hatás érvényesüljön. Az ivókúra során azonban érdemes óvatosnak lenni vele, mivel a túlzott metabórsav-bevitel sem ajánlott.

Szerencsére a hazai termálvizek, gyógyvizek bőven elegendő mennyiségű metabórsavat tartalmaznak. A literenkénti szintje általában 0,5 és 24 mg/liter körül szóródik, a jellemző érték 8-10 mg/liter körül alakul.

Néhány fürdő gyógyvizében azonban még ennél is magasabb a metabórsav tartalom. Például, a berekfürdői és a gyomaendrődi gyógyvízben egyaránt 35 mg/liter, míg a nagykátai gyógyvízben 50 mg/liter, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn pedig 66 mg/liter. A hajdúszoboszlói gyógyvíz metabórsav-tartalma literenként 84 mg, a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdő vizében eléri a 100 mg/litert.

Érdekes módon a két legmagasabb metabórsav tartalmat az ország két ellentétes végén találhatjuk. A debreceni Aquaticum fürdő gyógyvizében a metabórsav-szint literenként 150 mg, míg a Zalakarosi Fürdőben még ennél is magasabb, 155 mg/liter.

Zalakaros gyógykert gyógymedence

Illusztráció: gyógymedence a Zalakarosi Fürdőben

Az egyik friss gyógyvizes kutatás eredményeiről itt olvashat (magyar vonatkozása is van).