• A kénes gyógyvízben való fürdőzés jótékony hatásai hetekkel később is érezhetők.

  • A kén egy része ugyanis a bőrben marad, ott raktározódik, majd folyamatosan szívódik fel, így a fürdőkúrát követően is kedvező hatást gyakorol a szervezetre.

Hazánkban számos gyógyfürdő vízében megtalálható a kén, néha akár jelentős mennyiségben is. A karakteres illatukról amúgy könnyen felismerhetők a kénes vizű gyógymedencék. Ez a gyógyvízfajta gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és porcerősítő hatásáról ismert, valamint segít enyhíteni egyes bőrbetegségeket és még a sebgyógyulást is gyorsítja.

Fontos tudni, hogy a kén könnyen bejut a szervezetbe – belélegezve vagy a bőrön keresztül. Azonban kevésbé ismert tény, hogy a kén képes raktározódni is a bőrben, és onnan folyamatosan felszívódni a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy egy kénes vizű fürdőben – például Bogácson, vagy éppen Zalakaroson – végzett fürdőkúra előnyös hatásai hetekkel később is érezhetők.

Hosszú ideig csak sejtések voltak arról, hogy a gyógyvizek hatóanyagai valóban felszívódnak-e a bőrön keresztül. Ezt tudományosan az 1950-es években végzett radioaktív izotópos vizsgálatokkal igazolták. Ezek kimutatták, hogy a radioaktív vízben való fürdés után mindössze 10 perccel már észlelhetők voltak ezek az izotópok a vizeletben. Dr. Schulhof Ödön egyik 1959-es tanulmánya külön kitért a kénes vizekre.

Korábban ugyanis azt feltételezték, hogy a szulfátion nem szívódik fel a bőrön keresztül, azonban az említett izotópos vizsgálatokkal ezt cáfolták. A vizsgálatok során észlelték azt is, hogy a kénes vízben való fürdés után a bőr jelentős mennyiségű kénrészecskét tárol, amit aztán napokig folyamatosan „adagol” a szervezet számára. Sőt, Dr. Schulhof tanulmánya szerint az utólagosan felszívódó kénmennyiség többszöröse lehet a fürdőzés során felszívódó mennyiségnek.

A kutatások rámutattak arra, hogy a kén felszívódása és raktározódása még hatékonyabb az ásványi-anyagokban gazdag gyógyvizeknél. Emellett belsőleges alkalmazásnál is igaz ez: az ivókúra során bevitt kén egy részét a szervezet több héten át visszatartja.

Zalakarosi gyógyvíz hatása

Egy müncheni balneológiai kutatás, amelyet 1981-ben végeztek, hasonló eredményekre jutott. A vizsgálatok kimutatták, hogy az ember bőre eltérő módon engedi át a gyógyvizek különböző összetevőit. Bár a legtöbb anyag könnyen átjut a bőr felső rétegein, a kén esetében más a helyzet. A szulfidionokat a bőr gyorsan felszívja, míg a szulfátionok felszívódása sokkal lassabb. Kiderült, hogy ez a különbség abból ered, hogy a bőr „raktározza” a szulfátionokat.

A német kutatók szerint a bőr egyfajta szelektív szűrőként működik. A fent említett raktározás jellemző például a káliumra és a kalciumra is, mivel ezekből is sokkal több tárolódik, mint amennyi azonnal felszívódik.

A magyarországi kénes vizű fürdőkről itt olvashat.

gyógyvizes medence Bogácson

A következő napokban sok termálfürdőben újabb szabadtéri medencéket nyitnak meg, itt talál erről bővebb információkat.

Illusztrációk: kénes vizű gyógymedencék Bogácson és Zalakaroson