• A tavalyi évhez hasonlóan idén is felmerült dilemmaként, hogy Albertirsa bérbe adja, vagy saját maga üzemeltesse a gyógyvizes fürdőjét.

  • Múlt héten döntöttek erről a képviselők.

A Pest vármegyei Albertirsán 1986 óta működik egy termálstrand, amelynek a vize 1990-ben gyógyvíz minősítést is kapott. Amúgy egész jó vízről van szó, az albertirsai gyógyvíz ugyanis mozgásszervi betegségek, egyes nőgyógyászati problémák esetén lehet hatásos, ezen felül segíti a műtétek utáni felépülést. A szezonálisan – a nyári idényben – működő fürdő tulajdonosa az önkormányzat, de 2004 és 2014 között külső vállalkozók működtették a fürdőt.

A város 2015-ben vette vissza az üzemeltetést, azonban tavaly, a drasztikusan megugrott villamosenergia-költség miatt felvetődött, hogy újra kiadnák egy bérlőnek a fürdőt. Második nekifutásra akadt is egy jelentkező, amely 5+5 évre bérbe vette volna a strandot, azonban végül nem írták alá a bérleti szerződést.

Ekkor már május volt, ezért az önkormányzat saját maga vállalta a fürdő működtetését, a büfét pedig bérlő üzemeltette. Tavaly az albertirsai strand június 9. és szeptember 3. között üzemelt.

Gyógymedence az albertirsai termálfürdőben

Az önkormányzat fenti döntése a 2023-as évre szólt, ezért a 2024. január 25-i képviselő-testületi ülésen újra napirendre került a strandfürdő kérdése. Az ezzel kapcsolatos előterjesztésből kiderült, hogy tavaly veszteséget termelt a fürdő, azonban az idei kilátások már jobbak. Egyrészt 2023-hoz képest nagyjából a harmada a villamos energia ára, másrészt a tavaly telepített napelem idén már az egész szezonban működni fog, ami szintén csökkenti a költségeket. Olyannyira, hogy akár rentábilis is lehet a fürdő működtetése.

Ugyanakkor 2023 végén újra feltűnt az a cég, amely tavaly elnyerte a fürdő üzemeltetésének a jogát. Szándéknyilatkozatot küldtek az önkormányzatnak, ami szerint legalább tíz évre bérbe vennék a strandfürdőt és a büféket.

Azonban mint Fazekas Lászlótól, Albertirsa polgármesterétől megtudtuk, a képviselők múlt héten azt a döntést hozták, hogy a tavalyi esztendőhöz hasonlóan 2024-ben is az önkormányzat fogja működtetni a gyógyvizes strandot.

ülőmedence az albertirsai termálstrandon

A héten két gyógyvizes fürdőt is újranyitnak, amiről itt olvashat további részleteket.