• Egy vizsgálatban a fürdőkezelések rövid távú hatásait mérték fel a fájdalom, a hangulat és az életminőség szempontjából.

  • A kutatásba olyan személyeket vontak be, akik degeneratív mozgásszervi betegségben szenvednek, valamint olyanokat, akik már átesettek mozgásszervi betegséghez kapcsolódó műtéten.

A Padovai Egyetem kutatói 2019-ben indítottak el egy átfogó balneológiai vizsgálatot. Bár kezdetben másként tervezték, de a kutatás során csak a fürdőkezelések rövid távú hatásait elemezték. Eredetileg – hónapokkal később – utánkövetéses vizsgálatokat is végeztek volna, de ezek elmaradtak a Covid miatt. A kutatásba összesen 160 beteget vontak be hat különböző olaszországi gyógyfürdő közreműködésével. Az résztvevők kétharmada degeneratív mozgásszervi betegségben szenvedett, míg egyharmaduk mozgásszervi probléma miatt esett át műtéten. A betegek között a nők és férfiak aránya 70-30 százalék volt.

A résztvevők egy viszonylag rövid fürdőkúrán vettek részt. A kezelések két hétig, heti hat alkalommal zajlottak, azaz összesen 12 alkalomról volt szó. Ez minden résztvevő esetében speciális gyógytornát jelentett, amelyet termálvízben végeztek. Emellett egyes betegek iszapkezelésben is részesültek.

A fürdőkúra kezdete előtt és közvetlenül utána ejtették meg a vizsgálatokat. Ennek során értékelték a résztvevők fájdalmának intenzitását, felmérték a hangulatukat, valamint egy kérdőív segítségével vizsgálták az életminőségük alakulását. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők többségénél a fájdalom mértéke csökkent, a hangulatuk és életminőségük pedig javult a kúra befejezését követően. Érdekességként megállapították, hogy a kizárólag vizes kezelést és az ezzel párhuzamosan iszapkezelést is kapott csoport eredményei között nem volt érdemi különbség.

A kutatás készítői rámutattak arra is, hogy a fürdőkezelések különösen előnyösek ennél a betegcsoportnál, mivel nem jelentenek extra terhelést az egyébként is fájó ízületeknek. Ezen kívül az idősebbek és túlsúlyosak is könnyen el tudják végezni a gyakorlatokat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy valószínűleg ebben az esetben nem csupán a termálvíz és a gyógyiszap kémiai és fizikai hatásai játszanak szerepet, hanem az adott gyógyfürdő kellemes környezete is hozzájárul a betegek állapotának javulásához.

A tanulmány gyenge pontjait sem hallgatták el. Ezek közé tartozik, hogy hiányzott a kontrollcsoport, és viszonylag kevés beteget vontak be a felmérésbe. A kutatók szerint fontos lenne a jövőben a hosszú távú hatások alaposabb vizsgálata, valamint az egyes gyógyvizek eltérő hatásainak felmérése.

idős férfi gyógyvizes medencefürdőn

Itt olvashat az ország legújabb gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről.