• A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján Csongrád-Csanádon belül Szeged áll az élen, Mórahalom a második.

  • Tavaly nőtt a vármegye külföldi vendégforgalma, de csökkent a hazai turisták éjszakaszáma.

Csongrád-Csanád napsütéses órák terén országos éllovas, dél-alföldi elhelyezkedésénél fogva pedig termálforrásokban is meglehetősen gazdag. Ráadásul az itteni termálkutak közül 17 rendelkezik gyógyvíz minősítéssel. A turizmus szempontjából tehát meglehetősen jók az adottságaik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a vármegye kereskedelmi szálláshelyein az elmúlt évben 686.518 vendégéjszakát töltöttek el a turisták. Ezzel Bács-Kiskun előtt járnak, nagyjából fej fej mellett haladnak Békéssel, de van azért még ebben növekedési lehetőség, hiszen 2023-ban Heves vármegye ennek majdnem pontosan a dupláját produkálta.

Tavaly Csongrád-Csanád vendégéjszakaszáma 3,4 százalékkal csökkent 2022-höz képest. Ez nem a külföldi turistákon múlt, hiszen az általuk eltöltött éjszakaszám 6 százalékkal nőtt, de ez nem tudta ellensúlyozni a belföldi vendégéjszakák 9,5 százalékos csökkenését.

Csongrád-Csanád éves vendégéjszakaszámának 61 százalékát, 419 ezer éjszakát egymagában Szeged hozta össze. A több fürdővel is rendelkező megyeszékhelyt (lenti képen a Napfényfürdő-Aquapolis) 86 ezer vendégéjszakával Mórahalom követte, majd Makó, Hódmezővásárhely, Szentes és Csongrád volt a sorrend.

szegedi Napfényfürdő Aquapolis fürdőépület, belépő

Fontos megemlíteni, hogy a fenti adatok a települések és nem az egyes termálfürdők népszerűségét mutatják. Szintén lényeges, hogy a KSH kizárólag a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákról közöl adatokat, a magánszálláshelyek adatait ezek a számok nem tartalmazzák. Illetve Csongrád-Csanádot illetően a KSH nem közölt vendégéjszakaszámokat Algyőről és Kistelekről.

Legnépszerűbb Csongrád-Csanád vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Szeged 419.331
2. Mórahalom 86.504
3. Makó 36.596
4. Hódmezővásárhely 33.527
5. Szentes 32.235
6. Csongrád 9.166

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján.

A csongrád-csanádi gyógyfürdőkről és gyógyvizekről itt olvashat.