• Az elmúlt évben Miskolc adta Borsod-Abaúj-Zemplén vendégéjszakaszámának több mint a harmadát.

  • 2023-ban a belföldi és a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma is nőtt a vármegyében.

Múlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyék termálfürdős településeinek turizmusával foglalkoztunk. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján Borsod-Abaúj Zemplén pont közöttük helyezkedik el félúton. Az egymilliót éppen meghaladó éjszakaszámuk több mint duplája a szabolcsinak, de kevesebb mint fele a zalainak.

Amíg viszont tavaly Szabolcs-Szatmár-Beregben 11,7 százalékkal, Zalában pedig 2,7 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, addig Borsod-Abaúj-Zemplén növekedést tudott felmutatni. Ennek a mértéke 2,1 százalék volt, így 1.040.129 vendégéjszakával zárták a 2023-as esztendőt.

Szabolcsban és Zalában is a belföldi vendégforgalom visszaesése állt a csökkenés mögött, s bár mindkét helyen nőtt a külföldiek által eltöltött éjszakák száma, de ez nem tudta kompenzálni a csökkenést. Borsodban ugyanakkor mind a belföldi (+1,3%), mint a külföldi (+5%) vendégéjszakaszám is bővülni tudott.

Tavaly a teljes vármegye vendégéjszakaszámának 35,6 százalékát Miskolc adta egymagában. A Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) nincsenek külön adatai a miskolctapolcai városrészről, de vélhetően a Barlangfürdőről és az Ellipsum Élményfürdőről ismert településrész számított a miskolci turizmus motorjának.

A miskolci vendégéjszakaszám ugyan 2022-höz képest csökkent tavaly, de nem sokkal (373 ezerről 370 ezerre). Miskolcot olyan, szintén népszerű és színvonalas fürdőkkel rendelkező települések követték a sorban, mint Mezőkövesd, Bogács, Tiszaújváros és Sárospatak. Tiszaújváros kapcsán azért említést érdemel, hogy náluk a vendégmunkások egy része is kereskedelmi szálláshelyen élt az elmúlt években, tehát messze nem mindenki a termálfürdő miatt érkezett a városba.

Fontos tudni, hogy a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyekről közöl adatokat, a magánszálláshelyek nem szerepelnek a statisztikájukban. Illetve ezek az adatok a településekre vonatkoznak, nem az adott helyen működő fürdők népszerűségét mutatják, bár nyilván van összefüggés a kettő között.

Miskolctapolca Barlangfürdő légi fotó

Legnépszerűbb Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Miskolc 370.434
2. Mezőkövesd 122.647
3. Bogács 86.001
4. Tiszaújváros 66.420
5. Sárospatak 57.763

* Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján.

Borsod-Abaúj-Zemplén gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.