• A térdízületi porckopással küszködő betegeket két csoportra osztották.

  • Az egyik csoport napi kétszer gyógyvizes fürdőzésen vett részt, míg a másik csoport a gyógyvizes fürdő mellett iszapfürdőt is kapott.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy érdemes-e kombinálni a különféle fürdőgyógyászati kezeléseket? Általános vélekedés, hogy megéri ötvözni a kezelési módszereket, de az orvosi kutatások is fontosak annak igazolásához, hogy valóban előnyösebbek-e a kombinált fürdőkezelések.

Ezért érdekes az a törökországi kutatás, amely éppen ezt a témakört vizsgálta. Törökországban, hasonlóan Magyarországhoz, jelentős hagyománya van a gyógyfürdős kezeléseknek. Náluk is gyakoriak az olyan mozgásszervi betegségek, mint amilyen a térd osteoarthritis. Ennek során a térdben lévő porcréteg elkopik, vagy megsérül, emiatt jelentős fájdalom és merevség léphet fel, ami gyakran nehezíti a mozgást is.

A Gülhane Kórház és az Isztambuli Egyetem szakemberei az egyik törökországi gyógyszállóba térdízületi porckopással érkező betegek körében végeztek egy kutatást. Azokat, akik részt kívántak venni a felmérésben, két csoportra osztották. A 8 napos kezelés során 24 résztvevő napi rendszerességgel vett részt gyógyvizes medencefürdőn és iszapfürdőn. Míg 25 résztvevő délelőtti és délutáni gyógyvizes medencefürdőben részesült. Mind a gyógyvizes fürdőzés, mind az iszapfürdő kezelés 20-20 percig tartott.

(Iszapfürdőzés: ez nálunk annyira nem elterjedt kezelési mód. A lényege az, hogy ötvözi az iszappakolás és a gyógyvizes fürdőzés előnyeit, és általában mozgásszervi problémák esetén alkalmazzák. Mindazonáltal összességében a hatása inkább a gyógyvizes fürdőzéshez hasonló.)

A kezelés előtt és után fájdalomintenzitást mértek, valamint egy rövid fizikai felmérés is zajlott. Ennek része volt a 10 méteres sétálás, háromszori guggolás, valamint a 10 lépcsőfokon való fel- és lesétálás – ezeknek mérték a sebességét.

Milyen eredményeket hozott a 8 napig tartó fürdőkúra? Összességében mindkét csoportban javult a betegek állapota. Ugyanakkor minden mérés és szubjektív érzés, így a fájdalom és a mozgástartomány is, kimutathatóan jobb volt a gyógyvizes fürdőzést és iszapfürdőt egyszerre kapó csoportban. Érdekes megfigyelés volt az is, hogy a jó közérzet a kombinált kezeléses csoportban hosszabb ideig fennmaradt.

Komárom Komárno termálfürdő

A kis mintaszám és a hosszú távú betegkövetés hiánya miatt nyilvánvalóan további hasonló kutatásokra van szükség. Összességében ez a vizsgálat is arra utal, hogy ízületi problémák esetében érdemes lehet kombinálni egymással a különböző fürdőkezeléseket.

A gyógyvizes fürdőzések kapcsán tapasztalható egyik mellékhatásról itt olvashat.