• Néhány napos gyógyvizes fürdőzés után fáradtság, levertség, hőemelkedés és kiütések is jelentkezhetnek.

  • Vajon mit jeleznek ezek a tünetek, és mi a teendő ilyenkor?

A gyógyfürdőkben végzett kúrák számos betegség esetén hatékonyak lehetnek, sőt, olykor akár egy gyógyszeres kezeléssel is felérhetnek. Különösen a mozgásszervi betegségek esetén kiemelkedőek a gyógyvizes kezelések eredményei. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyógyfürdőzésnek – akárcsak a gyógyszereknek – lehetnek mellékhatásai is, amelyekre figyelni kell a fürdőzés során.

A hosszabb, akár egy-két-három hetes fürdőkúrán résztvevőknél a tapasztalatok szerint az esetek felében jelentkezik egy jellegzetes mellékhatás. Ez általában az ötödik-hatodik napon érezhető, de csak enyhe tünetekkel jár. Lehet ez az ízületi fájdalmak enyhe erősödése, de akár új fájdalompontok megjelenése is. Emellett enyhe levertség, hőemelkedés is előfordulhat. Amennyiben ezek a tünetek enyhék és rövid időn belül elmúlnak, nem kell aggódni. A fürdőreakciónak nevezett tünetegyüttes a szervezet természetes reakciója a gyógyvízre. Fontos megjegyezni, hogy a fürdőreakció nem mindenkinél jelentkezik, és az egyéni érzékenységtől függően a tünetek erőssége is változó lehet.

Fontos elkülöníteni a fürdőreakciót a fürdőkúra alatt, vagy után jelentkező, erősebb tünetektől. A beteg a fájdalmai további erősödését, fokozott fáradtságot tapasztalhat, amelyek nem enyhülnek napokon belül. Ez már nem a fürdőreakció jele, hanem más ok állhat mögötte.

Az úgynevezett fürdőfáradtságot az okozza, ha nem tartjuk be a fürdőkúra előírt időtartamát. A gyógyvizes medencékben maximum 15-30 perces folyamatos fürdőzés javasolt (a pontos időtartamot az adott gyógymedencénél mindig kiírják). Ez nem jelenti azt, hogy a 15-30 perc letelte után nem lehet újra bemenni a vízbe, de fontos, hogy tartsunk egy kis pihenőt. A túl hosszú fürdőzés a szervezetben káros folyamatokat indíthat el, ami fáradtsághoz, levertséghez, fejfájáshoz, sőt akár rosszulléthez is vezethet.

Viszont, aki járt már gyógyvizes fürdőben, az tudja, hogy a vendégkör egy jelentős része órákat is elücsörög a gőzölgő medencében. Ennek az egyik oka lehet, hogy kellemes bent lenni a meleg vízben. Másrészt sokan úgy gondolják, hogy ha tovább üldögélnek a gyógyvízben, akkor az nyilván jobban és gyorsabban hat. Holott ez nem igaz, a 15-30 perces időszakok bőven elegendőek ahhoz, hogy a gyógyvíz összetevői a szervezetbe jussanak és kifejtsék a hatásukat. A fürdőfáradtságot nemcsak a kellemetlen tünetek miatt érdemes elkerülni, hanem azért is, mert hatástalanná tehetik a fürdőkúrát.

termálmedence a jászárokszállási strandon

A gyógyvizek mellékhatásai kapcsán még érdemes megemlíteni az allergiás reakciókat is. Jó néhányan ugyanis érzékenyek lehetnek az adott gyógyvíz valamely összetevőjére, ami miatt például kiütéseik lehetnek. Ezen belül talán a leggyakoribb a kénallergia. Amennyiben igazolódik, hogy valakinél valóban a kén okoz allergiás reakciót, akkor sajnos kerülnie kell a kénes vizű fürdőket. Abban az esetben, ha ez akkor derül ki, amikor már ott van a fürdőben (ki van fizetve a szállás), akkor az lehet a B terv, hogy a gyógyvizes medencék helyett a szimpla meleg vízzel töltött medencéket keresi fel.

Húsvétra megnyitják a jászság egyik legnépszerűbb termálfürdőjét. Itt olvashat erről bővebb információkat.