• A megyén belül a legtöbb vendégéjszakát Kecskemét érte el.

  • Az elsősorban a termálfürdőjük miatt felkeresett üdülőhelyek közül pedig Kiskunmajsa és Tiszakécske vonzotta a legtöbb turistát.

  • A pandémia hasonlóan érintette a megye turizmusát, mint Hevest és Jász-Nagykun-Szolnokot.

Az ország legnagyobb területű megyéjében számos termálfürdő található, amelyek – normális időszakban – rengeteg turistát vonzanak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Bács-Kiskun kereskedelmi szálláshelyein 2020-ban 294 ezer vendégéjszakát töltöttek el az utazók. A koronavírus-járvány miatt nyilván ez csökkenést jelent a korábbi esztendőhöz képest, aminek a mértéke 45 százalékot tett ki. Ez pont ugyanakkora csökkenés, mint amit Heves és Jász-Nagykun-Szolnok elszenvedett.

A termálfürdővel rendelkező településeket nézve a megyeszékhely, Kecskemét produkálta tavaly Bács-Kiskun legmagasabb, 90 ezres vendégéjszakaszámát. Azért ezen belül jelentős részt képviselhettek azok a vendégek, akik nem a fürdőzési céllal, hanem például üzleti okból látogattak el Kecskemétre.

Kifejezetten a termálfürdő miatt felkeresett települések közül a megye két éllovasának Kiskunmajsa (40,6 ezer vendégéjszaka) és Tiszakécske (37,8 ezer vendégéjszaka) számított. Előbbi a Jonathermál fürdőről ismert, utóbbi településen pedig két fürdő – Barack Gyógy- és Élményfürdő (lenti fotón) és a Kerekdombi Termálfürdő – is található. A következő években még sokat fejlődhet a megye turizmusa, hiszen Kiskunhalason egy egészen jelentős fürdőfejlesztésre készülnek, de Lakiteleken is bővítik a Népfőiskolához tartozó fürdőt.

Az adatok kapcsán fontos megemlíteni, hogy a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyeken elöltött vendégéjszakákról közöl adatokat, a magánszálláshelyekről nem. Emiatt a települések valós éjszakaszáma a közölteknél magasabb, továbbá azok a helyek, ahol esetleg nincs kereskedelmi szálláshely – például Ballószög – nem szerepel a statisztikájukban.

Barack Thermal Hotel TiszakécskeLegnépszerűbb Bács-Kiskun megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kecskemét 90.329
2. Kiskunmajsa 40.655
3. Tiszakécske 37.874
4. Kiskunhalas 9216
5. Lakitelek 7303
6. Kiskőrös 7025
7. Kalocsa 5829
8. Kiskunfélegyháza 4340
9. Dávod 294

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján