• Amennyiben a tervek megvalósulnak, akkor az ország legnagyobb fürdőkomplexumai közé fog tartozni a kiskunhalasi Csipke Gyógyfürdő.

  • A létesítmény átadása 2023-ban várható.

Kiskunhalason az 1950-es években találtak termálvizet, erre alapozva 1958-ban nyitották meg a város fürdőjét. Az itt feltörő víz 1983-ban kapott gyógyvíz minősítést, a fürdő és környéke pedig 2016 óta gyógyhelynek számít. Nagyjából úgy három évvel ezelőtt lehetett először hallani arról, hogy a Halasthermál fürdőt jelentősen kibővítenék és a megújult fürdőkomplexum a Csipke Gyógyfürdő nevet venné fel.

A fürdőfejlesztés megvalósítása felé tett nulladik lépésnek számított az, amikor új termálkutat fúrtak a biztonságos vízellátás biztosítása érdekében. Tavaly decemberben pedig bejelentették, hogy állami forráshoz jutottak, amiből a Csipke Gyógyfürdő tervezési, majd kivitelezési költségeit tudják finanszírozni. A kiviteli tervek elkészítésére egyébként 500 millió forintot kaptak, a teljes beruházás értéke pedig meghaladja a 20 milliárd forintot. A konkrét építkezés 2022-ben veheti kezdetét, s a tervek szerint 2023-ra elkészülhet az új fürdőkomplexum, amelynek nagyon erős lesz a gyógyturisztikai profilja.

Kiskunhalas város önkormányzata a napokban már ki is írta a fürdőkomplexum kiviteli tervezési feladataira szóló közbeszerzési pályázatot. A nyertes feladata lesz a gyógy-, élmény- és termálfürdő, a sport- és tanuszoda, valamint az apartmanházakkal is rendelkező kemping terveinek az elkészítése.

„A Csipke gyógyhely jelenleg is gyógyfürdőnek használt és fejlesztésre felhasználható telkének egyértelmű városszerkezeti kapcsolódási pontja a Semmelweis Kórház közelsége és annak a telektől való elhelyezkedése. Ez a térbeli viszony határozta meg az új sport- és tanuszodával egy egységet képező gyógy-, termál- és élményfürdő épületegyüttes megközelítési irányát és főbejáratának elhelyezkedését” – olvasható a pályázati kiírásban.

A leendő élményfürdő egységben sodrófolyós élménymedence, jacuzzi, gyermek élménymedence, pancsoló medence, bébimedence, csúszdamedence kap majd helyet. Az élményfürdő szabadtéri részén meleg vizes ülő- és élménymedence, gyermekmedence és egy szülői medence létesül.

A termálfürdő részlegben 34, 26 és 38 Celsius-fokos gyógyvizes ülőmedencék állnak majd a vendégek rendelkezésére, de ezeken felül egy meditációs és egy kiúszós medence is létesül. Három gyógyvizes medence is kapcsolódik majd ehhez az egységhez: 30-31 Celsius-fokos, 34-35 Celsius-fokos és 37-38 Celsius-fokos vízzel töltve.

Kialakítanak egy szaunavilágot, ahol merülőmedence és pezsgőmedence is helyet kap. Ezen felül a gyógyászaton is lesznek medencék: külön medence létesül a gyógytornához és a súlyfürdőhöz, valamint három – különböző hőfokú vízzel töltött – gyógyvizes medencét is használhatnak a vendégek. Mindezeken túl egy gyógyvizes díszkutat is kialakítanának.

Az úszócsarnokban egy 33,3×25 méteres versenymedence és egy 7×13 méteres tanmedence várja majd úszókat, de beltéri jacuzzi is létesül. A kültéren toronyugró medence és úszómedence is lesz.

A fenti számokból látható, hogy kifejezetten jelentős fürdőkomplexum fog épülni. A fedett részlegek kapacitása meghaladja a kétezer főt, a nyári teljes kapacitás pedig eléri a 3400 főt. A kiviteli tervek elkészítésére vonatkozó pályázatokat április 23-ig várják és a nyertesnek 120 nap áll majd rendelkezésére a munka elvégzésére.