• Vádat emeltek egy férfi ellen, aki három budapesti edzőterem és egy Pest megyei termálfürdő öltözőszekrényeiből értékeket lopott el.

  • Ennek apropóján megnéztük, hogy mi a helyzet az öltözőszekrényekben hagyott vagyontárgyakkal.

Ibolya Tibor, fővárosi főügyész közleménye szerint a 28 éves férfi – még 2019 őszén – a termálfürdő az egyik szekrényből a sértett mobiltelefonja és egyéb értékei mellett a lakáskulcsát, a lakcímkártyáját és PIN-kóddal együtt a bankkártyáját is elvette. A bankkártyáról félmillió forint készpénzt vett fel, majd behatolt a sértett lakásába is, ahonnan 40 ezer forintot vitt el. A vádlott öt sértettől több mint 1,3 millió forintot lopott el – tette hozzá a főügyész.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a férfit öt rendbeli üzletszerű lopás bűntettével, illetve vétségével és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással vádolja, valamint végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta ellene. A kerületi ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság rendelje el a férfi egy korábbi, 10 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésének végrehajtását is.

Bár a fürdők ügyelnek a biztonságra, sok helyen komoly kamerarendszert is kiépítettek, időnként mégis előfordulhatnak a fentiekhez hasonló lopások. Felvetődhet kérdésként, hogy a fürdő felelőssége-e, ha feltörik az öltözőszekrényünket és meglovasítják az értékeinket? Ennek kapcsán azt érdemes tudni, hogy minden nyilvános hely – nemcsak a fürdők, hanem éttermek, színházak is – csak azokért a tárgyakért tartoznak felelősséggel, amit ilyen helyre az emberek rendszerint magukkal szoktak vinni. A másik fontos szabály, hogy amennyiben van megfelelő hely a vagyontárgyak elhelyezésére – magyarán értékmegőrző – akkor az adott létesítmény csak az ott elhelyezett tárgyakért felelős.

Egy fürdő esetében a „rendszerint magunkkal vitt” tárgyak közé egy mobiltelefon beletartozhat, de például egy laptop, vagy nagyobb összegű készpénz már aligha. Ráadásul elvárható a fürdőlátogatóktól, hogy megfelelő gondossággal járjanak el, így például a fenti esetben a bankkártya mellé bekészített PIN-kód aligha tekinthető annak. Ez esetben még akkor sem tartozna a fürdő kártérítéssel, ha zárt értékmegőrzőből lopják el a kártyát.

Amikor megvásárolunk egy fürdőbelépőt, akkor szerződést kötünk az adott fürdővel, így annak a házirendjét is elfogadjuk. Igen, azt jóformán senki nem olvassa el, de ettől függetlenül még érvényes ránk nézve is. Ebben pedig jellemzően az szerepel, hogy az értéktárgyak megőrzéséért vagy nem felelősek, vagy csak az értékmegőrzőben elhelyezett tárgyakért vállalnak felelősséget.

Érdemes tehát átgondolni, hogy mit viszünk majd magunkkal a fürdőkbe, amikor újra megnyitnak. Az értékesebb tárgyakat, ékszereket ajánlott inkább otthon hagyni. Amennyiben pedig mégis magunkkal cipeljük az értékeinket, akkor a „törölközőszéf” helyett rakjuk az értékmegőrzőbe. Vagy, ha ezt nem akarjuk, esetleg nem megoldható, akkor valaki a család, az ismerősök közül mindig figyeljen az értékeinkre.