• Nyílt tereken nehezebben terjed a vírus és a nyárra már elérhetjük azt az átoltottsági szintet, hogy lehet majd strandolni.

  • Szlávik János nyilatkozott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról.

  • Közben a fürdőkre is vonatkozó korlátozásokat április 19-ig meghosszabbították.

Tegnap az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt Szlávik János főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. A műsorban azt hangsúlyozta, hogy van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen – az, hogy vegyük fel az oltást. Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg – mondta Szlávik, de hozzátette, ez a védettség csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki.

Szlávik János szerint az oltás után nem érdemes méretni az antitestszinteket, mert a komplex, háromkomponensű védekezésből csak az egyik az antitest, és álbiztonságot ad, ha túl magas a szintje, viszont ha alacsony, akkor is felesleges aggódni. „Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább. Amikor sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap”– mondta az infektológus.

Szlávik János szerint Izrael az élő példa arra, hogy mikor lehet szélesebb körben nyitni, és érdemes már Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is figyelni, ugyanakkor arra is, hogy például Izraelben az 50 százalékos átoltottság elérése után lanyhulni kezdett az oltakozási kedv. „Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni” – mondta a főorvos, és szerinte először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba.

Példaként említette, hogy nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet. Viszont egy strandon, kellő távolságot tartva, „már meg lehet majd maszk nélkül jelenni”. Nyílt tereken ugyanis sokkal nehezebben terjed a vírus.

A teljes interjút ide kattintva tudják meghallgatni.

A héten néhány szolgáltatás és üzlet újra megnyithatott. Ezt egyesek úgy értelmezték, hogy talán már a fürdők is újranyithatnak, viszont erről nincs szó. A többek között a közfürdőkre, uszodákra vonatkozóan korlátozásokat ugyanis április 19-ig meghosszabbították. Magyarán a fürdőkben fő szabály szerint csak az ott dolgozók tartózkodhatnak.

Továbbra is két kivétel van, a nyitva tartó uszodákban a sportolók edzései folytathatók, a gyógyfürdők gyógyászati egységei pedig üzemelhetnek. Azt azért lényeges megemlíteni, hogy messze nem az összes fürdőgyógyászat tart nyitva. Illetve sok helyen nem a teljes gyógyászati paletta érhető el. A régebben megszokott fürdőgyógyászati kezelések közül a gyógyvizes medencefürdő (Hévízen a Tófürdőben való fürdőzés) pedig továbbra is tiltólistán van.

A strandnyitásokról itt olvashat.