• Felújították a korábbi úszómedencét, ami új funkciókat kapott.

  • Ezzel párhuzamosan a medence gépészetét is modernizálták, így nem kell folyton leengedni a vizét.

Az államhatár közelében található dunaszerdahelyi Thermalpark Dél-Szlovákia legkedveltebb fürdőjének számít. Jól mutatja ezt, hogy az elmúlt évben 428 ezer vendég kereste fel a termálfürdőt.

Korábban már írtunk arról, hogy a fürdő szabadtéri úszómedencéjének már folyamatban van a felújítása. Eredetileg a nyár legelejére ígérték a megújult medence átadását, de a Parameter.sk híre szerint erre végül tegnap került sor.

Mostantól ez nem pusztán egy úszómedence lesz, hanem több funkciót is ellát, ugyanis fürdőzős, úszásra alkalmas és ugrálós részből áll, s fokozatosan mélyül Az ugyanakkor változatlan marad, hogy kicsit hűvösebb lesz a vize – 26-28 Celsius-fok – mint a fürdő többi medencéjének. Apró érdekesség, hogy nem csempével borították, hanem fóliázták a medencét, a tapasztalatok szerint ugyanis ez tartósabb megoldásnak számít.

Dunaszerdahely termálfürdő úszómedenceA Parameter.sk arról is ír, hogy üzemeltetési szempontból is előrelépést jelent a strandmedence felújítása. Korábban ugyanis hetente, kéthetente teljesen le kellett engedni a medence vizét. Mivel lassú volt az engedés és a feltöltés is, ezért előfordult, hogy egy héten két napig is zárva kellett tartani a medencét.

Mostantól ilyen leállásokra nincs szükség. A medence közepén található egy „félsziget”, ami a medence vizének folyamatos szűrését, tisztítását biztosító technológiát rejti. Nyolcóránként a medence teljes vízmennyiségét átszűri az új rendszer.

Ezzel párhuzamosan természetesen a víz minőségét is folyamatosan ellenőrzik. Somogyi Gábor, a fürdő igazgatója, a medence ünnepélyes átadásán beszélt arról is, amiről pont pár napja írtunk: jó lenne, ha minden vendég lezuhanyozna a medence használata előtt. Ebben az esetben ugyanis kevesebb klórt kellene használni a medencék vizének a fertőtlenítéséhez, ami fürdőzőknek és a fürdőnek is jobb lenne.

Dunaszerdahely Thermalpark fürdő úszómedenceA medence és a környékének felújítása 1,1 millió euróba került, amit a dunaszerdahelyi Thermalpark fürdő saját forrásból finanszírozott.