• A fürdőhigiéné javításáért, a tisztább strandokért fogott össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

  • Tájékoztatási kampányban hívják fel a figyelmet a fürdőzés alapszabályaira.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az előírások betartásával a fürdőzés úgy jelent élményt, hogy közben nem hordoz többletkockázatot. Tájékoztató kiadványokat készítettek, hogy ezzel is fokozzák a látogatók tudatosságát.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatósági felügyeletet gyakorol a közfürdők és az ivóvíz-szolgáltatók felett, rendszeresen vizsgálja egyebek mellett a vízminőséget, az esetleges székletszennyezést. „A népegészségügyi központ elkötelezett az ügy iránt, és örömmel vette, hogy a Budapest Gyógyfürdői Zrt. elfogadta az együttműködést” – mondta az országos tisztifőorvos.

Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketingvezetője elmondta, hogy sok a modern fővárosi fürdő, és arra biztatta az embereket, hogy ezeket vegyék igénybe, mivel minden évben lehet hallani bányatavi balesetekről.

Pándics Tamás, az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője kiemelte, hogy a fürdőzés szerepe fontos a rekreációban, a gyógyulásban és a cél az, hogy ez kockázatmentesen történjen. Vargha Márta, a főosztály szakértője úgy fogalmazott, hogy a medence vizében az van, amit az emberek belevisznek, a szennyeződés elsődleges forrásai maguk a fürdőzők. A fürdőkben, strandokon kezelik a vizet, hogy eltávolítsák a baktériumokat, de ez kisebb terhelés esetén hatékonyabb és kevesebb vegyszert igényel.

Budapest Paskál FürdőA szakember elsősorban arra buzdította az embereket, hogy mindenképpen zuhanyozzanak fürdőzés előtt, lehetőleg meleg vízzel és szappannal. Továbbá senki ne menjen betegen a medencébe, sőt még utána két-három napig is távozhatnak a szervezetből a kórokozók. Fontos továbbá a fürdőruhák zsebeinek kiürítése és a lábmosók használata.

Az elkészített szórólapokon, kifüggesztett plakátokon a fentieken túl egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízben nem szabad enni és inni, a meleg gyógyvizes medence nem játékra való, az elektromos készülékeket pedig célszerű legalább másfél méterre tárolni a víztől.

Aki szerint a fentieket felesleges sulykolni, azokat emlékeztetnénk arra a pár nappal ezelőtti esetre, amikor a szolnoki Tiszaligeti fürdő úszómedencéjéből le kellett engedni a vizet, mert valaki nem tartotta be a higiénés szabályokat.

Illusztráció: a zuglói Paskál Gyógy- és Strandfürdő, Bruzák Noémi/MTI