• 2015 utolsó napjaiban zárták be a galántai termálfürdőt.

  • 2019. december 31-ig muszáj újra megnyitni, de nagyon komótosan haladnak a teendőkkel.

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy most aztán már tényleg nekigyürkőznek a szlovákiai Galántán található Galandia termálfürdő felújításának. Ehhez képest most, egy évvel később sem tűnik sokkal közelebbinek a szebb napokat látott fürdő megnyitása, holott egy fontos határidő is közeledik.

A Galandia Termal Centrum nevű fürdő felépítése egy 8 millió eurós beruházás révén valósulhatott meg, a költségek felét uniós forrásból finanszírozták. A termálfürdő 2007-ben nyitotta meg a kapuit, azonban 2015 végén, gyakorlatilag pánikszerűen, egyik napról a másikra bezárták. Az ijedtségnek komoly oka volt, ugyanis az épület tetőszerkezetének az átvizsgálása során kiderült, hogy tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt tulajdonképpen bármikor beomolhat.

Az elmúlt közel négy évben számos verzió napvilágot látott a fürdő jövőjével kapcsolatban. A tulajdonos önkormányzat szeretné újból megnyitni a fürdőt, de ez igen jelentős költséggel jár. Ugyanakkor más lehetőségük igazából nincs is, méghozzá a Galandia termálfürdő építéséhez kapott 4 millió eurós EU-s támogatás miatt. Amennyiben ugyanis még 2019 végén sem tud vendégeket fogadni a fürdő, akkor a uniós támogatás összegét vissza kell fizetni.

Galánta termálfürdőA TASR szlovák hírügynökség ezzel kapcsolatos legfrissebb – június elejei – híre arról szól, hogy jelenleg még mindig csak a közbeszerzés előkészítése folyik, amíg a közbeszerzésnek nem érnek a végére, addig nem kezdődhet el a tényleges felújítás.

Az Új Szó ezen felül arról is írt, hogy 2 millió euró hitelt vett fel a város a fürdőfelújítás finanszírozására, a teljes rekonstrukció pedig alsó hangon 3,5 millió euróba kerülhet. Nem véletlen, hogy egyes városi képviselők fekete lyuknak nevezik a fürdőt. A Galandia ügyvezetője szerint a legfontosabb feladat a tető felújítása lesz, ettől függ, hogy mikor nyithatják meg újra a fürdőt. Ezen felül fel kell újítani a csúszdaparkot és számos apróbb teendő is van a festéstől kezdve a csempék cseréjéig. Mindenesetre sok idejük már nincs mindezekre.

Galánta termálfürdő

Galánta termálfürdő