• Szép kis fürdő a Galandia, csak kár, hogy életveszélyes.

  • 1,2 millió euróból újítják fel a következő egy évben, hogy ne kelljen visszafizetni a 4,1 millió eurós uniós támogatást.

Szomorú fürdős szappanopera vette kezdetét közel három évvel ezelőtt Szlovákiában, a határtól 60 kilométerre fekvő Galántán. 2007-ben egy meglehetősen szép termálfürdőt adtak át Galandia Termal Centrum néven, a létesítményre mintegy 8 millió eurót fordítottak, az építkezés több mint a felét EU-s forrásból finanszírozva.

2015-ben szakértőkkel kezdték vizsgáltatni a fedett fürdő energiafelhasználását, ami gyanúsan magas volt, ekkor derült fény arra, hogy tervezési hiányosságok miatt életveszélyes a Galandia. Emiatt 2015 decemberében egyik napról a másikra bezárták a fürdőt. Azóta a szlovák sajtóban rendszeres téma a termálfürdő sorsa, többször is felmerült az újbóli megnyitás kérdése és visszatérő probléma a munkálatok finanszírozásának a biztosítása. A galántai önkormányzat kényszerhelyzetben van, ugyanis amennyiben 2019 végéig nem tudják újra megnyitni a fürdőt, akkor vissza kell fizetniük az EU-s támogatást.

Galánta termálfürdő

Jelen állás szerint ezért az előremenekülést választják és megkezdik a fürdő felújítását – ez a TASR szlovák hírügynökség értesüléséből derült ki, amiről a Bumm.sk írt. Galánta város az önkormányzat pénzéből 1,2 millió eurót költ a következő időszakban a termálfürdőre. „Ha nem döntöttünk volna a pénzeszközök átcsoportosítása mellett, hitelért kellett volna folyamodnunk, amely jelentősen lelassította volna az egész javítási folyamatot, és ezt időszűke miatt már nem engedhetjük meg magunknak” – jelentette ki pénteken Takáč Zsolt alpolgármester és a Galandia ügyvezetője.

 

Galánta termálfürdő

Az átcsoportosítás miatt azonban a város a költségvetésben keletkező lyuk betöltésére mégis kénytelen hitelt felvenni. Az így nyert pénzt Takáč elmondása szerint a szokásos javításokra és a város vagyonának karbantartására fordítják. Hozzátette: a Galandia számlájára július 15-ig megérkezhet a pénz, ezt követően máris munkához látnak. A csúszdák javításával kezdik, majd pedig pályázatot írnak ki a fürdő javítására vonatkozó projektdokumentáció elkészítésére. Az alpolgármester szerint a szóban forgó képviselői javaslat hét-nyolc hónappal rövidítette le az egész folyamatot.

 

Galánta termálfürdő