• Itt a tíz legnagyobb fürdőüzemeltető társaság listája.

  • Mindegyiküknek nőtt tavaly az árbevétele.

  • Két budapesti társaság és a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. gyakorlatilag külön ligában játszik.

A tavalyi nyár hűvösebb volt a 2015-ösnél, de ez a legnagyobb hazai fürdőüzemeltető társaságok bevételére nem nyomta rá különösebben a bélyegét. A 10 legnagyobb, fürdőüzemeltetéssel (is) foglalkozó társaság együttes árbevétele elérte a 33 milliárd forintot. Ráadásul a Top 10 cég mindegyike növelte az árbevételét a korábbi esztendőhöz képest.

Azt persze meg kell jegyezni, hogy nem önmagában a fürdőüzemeltetés hozott ennyi pénzt. Sok esetben egyéb tevékenységekből is jelentős bevétele van egyes cégeknek, elég csak a gyógyvíz, vagy gyógyiszap értékesítésére gondolni.

Ennél is jelentősebb tételt jelent, hogy néhány fürdőüzemeltető szálláshelyekkel is rendelkezik. Abban pedig nagyon nagy a szórás, hogy egy cégnek a szálláshelyekből mekkora bevétele van. A fővárosi fürdők többségét üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek például nulla forint szállásdíjból származó bevétele van, hiszen nincs szállodájuk, apartmanjuk, kempingjük.

A másik végletet képviseli a budapesti Aquaworldöt működtető társaság, amelynek több bevétele van a hotel üzemeltetéséből, mint a fürdőből.

Azonban nem igazán lehet a társaságok teljes bevételéből kimazsolázni pusztán a fürdőkből származó összeget. Egyrészt némelyik cég nem közöl olyan részletes adatokat az éves beszámolójában, hogy ezt szét lehessen bontani.

Másrészt azért a szállásdíj és a fürdő bevétele sokszor összefügg, egymást generálják: azért van sok bevételük a fürdőből, mert szálláskapacitással is rendelkeznek és fordítva.

A tíz legmagasabb árbevételű – fürdőt is üzemeltető – társaság 2016-ban:

Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő10. Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. (Nyíregyháza) – Árbevétel: 1.298 milliárd forint

A társaság üzemelteti a sóstói park- és élményfürdőt, a tófürdőt, a Fürdőházat, a városközpontban lévő Júlia Fürdőt is. Tavaly 90 millió forinttal emelkedett a bevételük. A jövőre megvalósuló szállodai beruházásnak köszönhetően pedig a következő években tovább nőhet a sóstógyógyfürdői fürdők vendégszáma, s így a bevételük is.

Napfényfürdő Szeged9. Ligetfürdő Kft. (Szeged) – Árbevétel: 1.369 milliárd forint.

A szegedi Napfényfürdő Aquapolist működtető társaság bevétele tavaly nagyot ugrott, hiszen 2015-höz képest 565 millió forinttal több folyt be a kasszájukba. Ráadásul a korábbi 211 millió forint veszteségük is 690 millió forintos nyereségbe csapott át.

Nem a Napfényfürdő Aquapolis bevétele ugrott ekkorát, hanem a tavalyi év folyamán apportálták ebbe a cégbe a szomszédos Hunguest Hotel Forrást és a lillafüredi Palota szállót is. Ezeknek a bevétele okozta a bevétel jelentős növekedését.

(Így egyébként kissé igazságtalanul kiszorult a top 10-ből egy klasszikus fürdőüzemeltető társaság, a Gyulai Várfürdő Kft. A gyulai termálfürdőt működtető társaság tavaly 1.258 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami 100 millió forint növekedést jelent a korábbi esztendőhöz képest).

Zalakaros légi fotók8. Gránit Gyógyfürdő Zrt. (Zalakaros) – Árbevétel: 1.446 milliárd forint.

A kedvelt zalai termálfürdőt működtető társaságnak jó éve volt tavaly, 2015-höz képest 125 millió forinttal nőtt az éves árbevételük. A nyereségük pedig ennél is jelentősebb emelkedést mutatott: a 2015-ös 102 millió forint után tavaly 271 millió forint profitot termelt a termálfürdő.

Demjén Barlangfürdő7. Demjén Termál Fürdő Kft. (Demjén) – Árbevétel: 1.754 milliárd forint.

A kevés magántulajdonú termálfürdő közé tartozik a demjéni. A termálfürdőt, barlangfürdőt és szállodát is működtető társaság árbevétele emelkedett az elmúlt évben. Igazán figyelemreméltó a cég által elért árbevétel-arányos nyereség, a profitjuk ugyanis 549 millió forintot tett ki.

Bükfürdő gyógyfürdő6. Büki Gyógyfürdő Kft. (Bükfürdő) – Árbevétel: 1.901 milliárd forint.

117 millió forinttal emelkedett tavaly a társaság árbevétele. A következő időszakban számos fejlesztés fog megvalósulni a vasi termálfürdőben, így hamarosan jó eséllyel a 2 milliárd forintos bevételi szintet is megugorhatja a Büki Gyógyfürdő Kft. Egyébként tavaly a nyereségük is nőtt: 134-ről 165 millió forintra.

Sárvári éjszakai fürdőzés5. Sárvári Gyógyfürdő Kft. (Sárvár) – Árbevétel: 2.036 milliárd forint.

Nem csoda, hogy Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. igazgatója a közelmúltban kifejezetten elégedetten nyilatkozott a tavalyi évükről. A bevételük 146 millió forinttal haladta meg a 2015-öst. Az adózott eredményük pedig a korábbi 82 millió forintról 210 millió forintra nőtt.

Aquaticum gyerekbarát részleg4. Debreceni Gyógyfürdő Kft. (Debrecen) – Árbevétel: 2.186 milliárd forint.

245 millió forinttal nőtt tavaly a társaság bevétele. Jövőre kezdődik az Aquaticum strandfürdő átépítése, ami majd 2018-ban némi csökkentést okozhat a bevételek terén, viszont az új strandfürdő elkészülte után jelentős ugrás várható a társaság bevételi szintjében. S talán majd akkor fog nyereséget is elérni, ugyanis a tavalyi esztendőt még 68 millió forint mínusszal zárták.

Hungarospa tradicionális strandfürdő3. Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. – Árbevétel: 4.551 milliárd forint.

Bevételi szempontból három fürdőüzemeltető társaság képvisel külön kategóriát, ezek egyike a Hungarospa Zrt. A bevételük nagyobb mint az előző két fürdőé együtt, pedig azok sem kis létesítmények. A Budapesten kívüli fürdők tekintetében pedig egyértelműen az első helyen állnak. Az elmúlt évben 209 millió forinttal nőtt az árbevételük, az adózott eredményük pedig elérte a 475 millió forintot, utóbbi 2015-ben 230 millió forint volt, azaz a társaság profitja gyakorlatilag megduplázódott.

Aquaworld gyermekbarát2. Aquaworld Zrt. (Budapest) – Árbevétel: 5.234 milliárd forint.

A budapesti élményfürdőt és a hozzá kapcsolódó hotelt működtető társaság bevétele 468 millió forinttal emelkedett, az adózott eredményük pedig elérte a 755 millió forintot. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy náluk inkább a szállodai bevételek dominálnak, ez abból derül ki, hogy viszonylag részletes adatokat közölnek a bevételeik megoszlásáról.

Ez alapján az Aquaworld fürdő árbevétele tavaly 1,27 milliárd forintot tett ki, a gyógyászati és wellness szolgáltatásaikból pedig 313 millió forint bevételük származott. Egyébként már pusztán ezzel a kettővel bekerülnének a Top 10-be.

Széchenyi Gyógyfürdő1. Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – Árbevétel: 11.560 milliárd forint.

A 11 fővárosi fürdőt működtető társaság teljesen más ligában játszik, mint a többi hasonló cég. Egészen elképesztő a 11,5 milliárd forintot is meghaladó árbevételük. Az meg aztán végképp, hogy egy év alatt 1,3 milliárd forinttal emelkedett a bevételük. Ezzel párhuzamosan pedig a 2015-ös 1,2 milliárd forintos profitjuk az elmúlt évben 3,1 milliárd forintra nőtt. A folyamatosan zajló fürdőfejlesztéseiket látva ráadásul még messze nem érték el a plafont.

Igazoltan hiányzók:

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Négy évvel ezelőttig a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. működtette a Tófürdőt, a reumakórházat és az ezekhez kapcsolódó szállodát. Azóta viszont áttértek a kórházi működési formára, így a fentiekkel összevethető pénzügyi adataik nem állnak rendelkezésre.

Egerszalóki Saliris Resort

A megnyitásának a tizedik évfordulóját a napokban ünneplő Saliris Resort szintén az igazoltan hiányzók közé tartozik – viszont jó eséllyel most utoljára. A Szalók Holding Zrt. hosszú éveken át felszámolás alatt állt, végül tavaly került új tulajdonoshoz a hotel és a fürdő, de még nem állnak rendelkezésre teljes éves adatok. Potenciálisan egyébként ott vannak a Top 10-ben, elég csak arra gondolni, hogy 2012-ben – az utolsó teljes évben, amikor a Szalók Holding Zrt. még leadta a beszámolóját – 1,67 milliárd forint árbevételt értek el.