• Egészen pontosan a villamosokat üzemeltető telep közelsége miatt épülhetett meg a fürdő.

  • A strand pont négy éve újult meg teljesen.

2013 nyarán nyitották meg Miskolcon az újjáépített Selyemréti Strandfürdőt. Ennek a napokban volt a negyedik évfordulója, amit szokás szerint szórakoztató programokkal ünnepeltek meg (a Miskolc Televízió tudósítását megnézheti a cikk végére görgetve).

Maga a fürdő egyébként nem négy, hanem 90 éves múltra tekinthet vissza. A fürdő főépületének tervei Hajós Alfréd nevéhez fűződnek – ő tervezte egyébként a budapesti Pünkösdfürdői Strandot is.

A fürdőt sokáig villanytelepi strandnak nevezték. Ez onnan ered, hogy eleinte a villamosokat üzemeltető villanytelepről érkező hulladékhővel fűtötték a medencék vizét.

A villanytelepi fűtés azonban már jó ideje a múlté, ugyanis 1954-ben termálvizet találtak ezen a területen, azóta ez biztosítja a strand vízellátását.

A lenti fotó 1961-ben készült (forrás: Fortepan/Morvay Kinga):

Selyemréti Strandfürdő 1961A sokáig Augusztus 20. strand nevet viselő létesítményt 2008 végén bezárták, ugyanis a gépészeti berendezések ekkorra teljesen elavulttá váltak. A 490 millió forint értékű beruházás révén pedig 2013-ban szinte egy új fürdő nyitotta meg a kapuit, ahol hat medence közül válogathatnak a vendégek.

Selyemréti Strandfürdő MiskolcA vendégforgalmi adatok alapján nagyon megkedvelték a fürdőzők a Selyemréti Strandfürdőt. A felújítás előtti esztendőkben ugyanis csak évi 60-65 ezer látogatója volt. A fürdőfejlesztésnek köszönhetően viszont jelenleg ez a szám már eléri az évi 230 ezret, azaz közel a négyszeresére nőtt a vendégforgalom.

S a fejlesztések sem értek véget, ugyanis a közeljövőben felújítják az 50 méteres úszómedencét.