• Jelentősen visszavetette a strandfürdők forgalmát az esős és szokatlanul hűvös májusi időjárás.

  • Van azért jó hír is: a fedett medencével is rendelkező termálfürdőket többen keresték fel.

Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a változékony májusi időjárás jelentősen csökkentette az emberek utazási kedvét. Az elnök szerint csak azok indulnak el hétvégén kikapcsolódni, akiknek előre lefoglalt szállásuk volt, vagy valamelyik gyógy- és termálfürdőkben gyógykezeléseken vettek részt.

Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója arról számolt be, hogy az üzemeltetésükben lévő fővárosi fürdők közül a történelmi termálfürdők jól teljesítettek májusban. Például a Rudas Gyógyfürdőben több mint 8 százalékkal, a hamarosan felújításra kerülő Király Gyógyfürdőben közel 30 százalékkal több vendéget fogadtak, mint az előző év hasonló időszakában.

A nagy strandi résszel rendelkező budapesti fürdőikben – mint például a Palatinus és a Paskál – a kedvezőtlen időjárás miatt a látogatószám elmaradt 2018 májusához képest, hiszen akkor jobb idő volt, s így tavaly magasabb vendégszámot regisztráltak. A visszaesés mértéke ezeknél a strandfürdőknél 30-40 százalék közötti szinten mozgott.

Czinege Szilvia kitért arra is, hogy a Csillaghegyi Fürdő – aminek a strandi része május 25-én nyílt meg – több mint 350 százalékos vendégforgalom bővülést ért el a fejlesztéseknek köszönhetően. A tisztán szezonális fürdőik közül a Római Strandfürdő most vasárnap, június 2-án, a Pünkösdfürdői Strandfürdő pedig június 15-én nyitja meg kapuit.

Palatinus Strandfürdő termálfürdőA Magyar Fürdőszövetség 2018-as, tagjainak önkéntes adatszolgáltatásán alapuló ágazati elemzése szerint a magyarországi fürdőüzemeltető társaságok összes nettó árbevétele 9,1 százalékkal, a fürdőszolgáltatásokból származó árbevétele 7,5 százalékkal nőtt 2017-hez képest. Ezzel párhuzamosan a fürdőszolgáltatásban foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3,5 százalékkal csökkent egy év alatt.

A 224 magyarországi turisztikai jelentőségű fürdő éves árbevétele 64,2 milliárd forint volt tavaly, a fürdőszolgáltatásból származó árbevétel fürdőnként átlagosan 185 millió forintot tett ki. A magyarországi fürdők látogatóinak száma átlagosan 2,2 százalékkal nőtt 2018-ban a vizsgált fürdőkben, a turisztikai jelentőségű fürdők 28,8 millió vendéget fogadtak tavaly.