• Harminchat évvel ezelőtt találtak termálvizet Bábolnán.

  • Már évekkel ezelőtt igazolták a víz gyógyhatását.

  • A fürdő fedett részét néhány hónapon belül birtokba vehetik az első vendégek.

Május első felében elérte az 50 százalékos készültségi szintet az épülő Bábolna Strand- és Termálfürdő. A Kisalföld napilap cikke szerint a belső munkálatok és az épületek külső festése van még hátra.

Ez pedig azt jelenti, hogy tartani tudják a tervezett ütemet, azaz a fedett fürdőrészt még idén ősszel, a szabadtéri medencéket pedig jövő nyárra fogják átadni. Beltéren két gyógyvizes és egy termálvizes medence áll majd a fürdőzők rendelkezésére. A jövőre megnyíló strandon pedig szintén három medence lesz: élménymedence, gyermekmedence és tocsogómedence a legkisebbeknek.

Ahogy korábban írtuk, itt nem pusztán egy fürdőfejlesztésről van szó, hiszen ezen a területen párhuzamosan egy másik turisztikai fejlesztést is megvalósítanak. Ez egy szabadidőparkot jelent, ahol teniszpályát, futópályát, edzőpályát, erdei tornapályát, tanösvényt és egy kis tavat is kialakítanak.

A bábolnai termálvíz egyébként jelentős múltra tekinthet vissza, hiszen a leendő fürdőt ellátó kutakat még 1983-ban fúrták. 38 és 52 Celsius-fokos vizet is találtak, s az egyik már gyógyvíz minősítéssel is rendelkezik és elsősorban mozgásszervi, valamint nőgyógyászati betegségek kezelésére lehet alkalmas.

A termálvízzel együtt metán is felszínre tör, aminek a hasznosításához egy uniós pályázaton szereztek forrást. Ennek köszönhetően a fürdő mellett egy kiserőművet is építenek, ami a metánból előállított elektromos- és hőenergiával látja el a termálfürdőt, a sportcsarnokot és a főzőkonyhát.

Bábolna Termálfürdő épül