• Már állnak a bábolnai termálfürdő falai és épül mellette a szabadidőpark is.

  • Három fedett és három kültéri medence lesz a fürdőben.

Jó ütemben halad a Komárom-Esztergom megyei Bábolnán a szabadidőpark, valamint a termálfürdő építése. A hamarosan megnyíló fürdő története még 1983-ra nyúlik vissza. A mezőgazdasági kombinátot akkoriban irányító Burgert Róbert ötlete nyomán ugyanis kőolaj keresésébe fogtak Bábolnán. A kutatófúrás során azonban olaj helyett 38 és 52 Celsius-fokos termálvizet találtak, a most épülő fürdőtől mintegy 2,5 kilométerre.

Már akkor bevizsgáltatták a vizet, próbafürdetések is történtek, ennek eredményeképpen pedig az egyik kút vize gyógyvíz minősítést kapott. Horváth Klára polgármester, a helyi televíziónak felidézte, hogy harminc éven át rengeteg hasznosítási ötlet felmerült.

Szóba került, hogy mezőgazdasági célokra hasznosítanák a termálkutak vizét, de ehhez nem elég magas a víz hőfoka. Szintén emiatt nem alkalmas intézmények fűtésére. Magyarán a víz elsősorban egy termálfürdő létrehozásához ideális. Felvetődött, hogy egy külső befektetőt vonjanak be a fürdő építésére, de az utolsó pillanatban minden jelölt visszatáncolt.

Ezért 2014-ben az önkormányzat elhatározta, hogy saját kézbe veszi a fürdőprojektet. Ezen a területen hajdanában téglavető működött, de már régóta nem hasznosították, viszont jó helyen van, ezért meglátták benne a lehetőséget egy szabadidőpark létrehozásához. Így itt most futópálya, teniszpálya, edzőpálya, erdei tornapálya, tanösvény épül, valamint egy kis tavat is kialakítanak. Ezután jött az ötlet, hogy praktikus lenne itt megvalósítani a termálfürdőt és a strandot, ezért vezetéket fektettek le a 2,5 kilométerre lévő termálkutak és a leendő bábolnai fürdő között.

Kiderült, hogy az egyik termálkút vizének jelentős a metángáz tartalma és egy elnyert uniós pályázat révén egy kiserőművet is építenek a szabadidőpark és a fürdő mellett. A vízből leválasztják a metánt, amit elektromos energiává és hőenergiává alakítanak. Ez biztosítja majd a sportcsarnok, a főzőkonyha és a fürdő energiaellátását.

A polgármester elmondása szerint jól haladnak a kivitelezők a szabadidőpark, a kiserőmű és a termálfürdő építésével is. A szabadidőparkot év végére fogják befejezni, a metángázos erőmű már nyárra elkészül. A termálfürdő fedett részét idén ősszel adják át, a strandi részét pedig majd jövő tavasszal vehetik birtokba a fürdőzők.

A termálfürdő fedett részlegében egy termálvizes és két gyógyvizes medence kap helyet, a kültéren pedig további három medence fog üzemelni. Ezen felül szaunát, éttermet és kávézót is magában foglal majd a létesítmény. Alapvetően egy kisebb termálfürdő épül Bábolnán, télen 250-300 fős, nyáron 5-600 fős kapacitással. A bábolnai fürdő elsősorban a város 30-50 kilométeres körzetéből számíthat vendégekre.

Érdemes megnézni a Bábolna Tv felvételeit is az épülő termálfürdőről: