• Az előttünk álló uniós fejlesztési ciklus támogatásaiból a Somogy megyei Csiszta Fürdő is részesülhet.

  • Ez derült ki egy képviselői kérdésre adott államtitkári válaszból az országgyűlés hétfői ülésén.

A parlament november 21-i, hétfői ülésén a Somogy megyei Csiszta Fürdőről is szó esett. Móring József Attila, KDNP-s országgyűlési képviselő tett fel egy ezzel kapcsolatos kérdést.

Mint mondta, Csiszta Fürdő Somogy megyében, a Balaton déli partjához közel, a Fonyódtól mindössze 5 kilométerre fekvő Buzsák településhez tartozik. A fürdő, földből feltörő, 42 Celsius-fokos, ásványi anyagokban gazdag hidrokarbonátos, kénes, gyógyhatású meleg vize számos egészségügyi probléma kezelésében segít. Kedvező összetétele alkalmassá teszi mozgásszervi és reumatikus betegségek, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és gyomorpanaszok kezelésére. Közkedvelt a gyógyulni vágyók, illetve relaxációs céllal érkező szenior korosztály körében. Jellemzően ők látogatják, de ez a vendégkör folyamatosan igénybe veszi a fürdő szolgáltatásait.

Az önkormányzat szándéka, hogy a méltán elismert termálfürdő vonzását kiszélesítse térben és szolgáltatáskínálatban. Mindezt több ütemben kívánja megvalósítani a folyamatosan növekvő és szélesedő vendégkör számára. A fürdő vendégkörének további szélesítése, családi fürdő kialakítása alapvetően fontos lenne a nagy hírű, de infrastrukturálisan és szolgáltatásban hiányos háttér erősítésével – mondta a képviselő.

Buzsák Csiszta Fürdő

Móring József Attila kitért arra is, hogy a dél-balatoni régió fürdőszolgáltatásban ellátatlan. „A Balaton déli partján nincs termálfürdő, ami a nyári „ideális” strandidőn kívül komoly hátrányt jelent a turizmusból élőknek: a szálláshely szolgáltatóknak és vendéglátósoknak egyaránt. A hűvös, esős, szeles idő „kizavarja” a fürdőzőket a tóból, és ha ez több napon át tart, akkor akár a hazautazás mellett is döntenek” – tette hozzá a képviselő.

Ebben az időben a termálfürdő forgalma sokszorosára nő, amit sajnos nem tud kiszolgálni. Természetesen a fürdő kapacitásának növelése több szempontból is fontos lenne, hiszen nemcsak a nyári időszakban, hanem a szezon nyújtásában, sőt a holtszezon megrövidítésében is fontos szerephez juthat. Az „Egész éves Balaton” fontos pillére már most is.

A fürdő másik nagy előnye az elhelyezkedése. Közel van a Balatonhoz, kiépített kerékpárút vezet hozzá, valamint elkészült és átadásra került a balatonfenyvesi kisvasút csisztapusztai megállóhoz vezető szakasza is.

„A termálfürdő fejlesztésével ez egy sikertörténetté válhat, szolgálva a szűkebb régió igényeit, de vélhetően – későbbi fejlesztésekkel – a hazai fürdők hírnevét is erősítve. Mindezek alapján kérdezem tisztelt miniszter urat: támogatja-e a kormány a dél-balatoniak elképzeléseit? Lát-e lehetőséget arra, hogy Csiszta Fürdő fejlődjön, tovább erősítve ezzel a dél-dunántúli térséget?” – tette fel a kérdését a képviselő.

Csiszta Fürdő

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter helyett Latorcai Csaba államtitkár válaszolt. Elmondta, hogy a Balaton kiemelt fejlesztési térség, így kitüntetett figyelmet kap. Céljuk a balatoni vendégforgalom területi szétterítése, valamint a parttól távolabbi települések turisztikai fejlesztése is. Kiemelt turizmusfejlesztési szempont a gyógyvizek hasznosítása és a gyógyfürdők szolgáltatásainak fejlesztése.

„Ezekből Csiszta Fürdő is részesül. Szeretném hangsúlyozni, hogy a 2030-ig szóló turizmusstratégia is jelentős célként kezeli az egészségturizmust és ezen belül a gyógyfürdők fejlesztését. A dél-balatoni térség a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban a tervezetthez képest is nagyobb támogatást kapott. Csak Somogy megyében közel 25 milliárd forintnyi támogatással segítettük a kiemelt üdülőkörzet fejlődését” – sorolta az államtitkár.

Latorcai kitért arra, hogy az előttünk álló 2021-27-es uniós fejlesztési időszakra vonatkozóan tovább folytatják a helyi és térségi turisztikai fejlesztéseket. Cél a gyógyfürdőkhöz, gyógyhelyekhez kapcsolódó szolgáltatások bővítése.

„Tisztelt képviselő úr, bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban tovább fog erősödni a dél-balatoni térség fejlődése. Így például a Buzsákhoz tartozó Csiszta Fürdő fejlesztését, hátrányainak ledolgozását is segíteni fogjuk” – zárta válaszát az államtitkár.

Csiszta termálfürdő

2021 őszén egy kihasználatlanul elfolyó somogyi ásványvíz is szóba került a parlamentben.