• Közel 20 évnyi szünet után, július elsején újraindul a közlekedés a balatonfenyvesi kisvasút csisztai vonalán.

  • A Balaton-parti településről 35 perc alatt lehet eljutni a Csiszta Fürdő közelében található állomásig.

A tegnapi nap folyamán szépen csöndben publikálta a MÁV a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasútra vonatkozó, július elsejétől érvényes menetrendjét. Ebben pedig már szerepel a Csisztafürdő állomást is érintő menetrend, ami azt jelenti, hogy 2002-től tartó üzemszünet idén nyáron tényleg véget ér.

Kisvasúti szinten egész jónak ígérkezik a menetrendi kínálat, hat vonatpár fog közlekedni. Balatonfenyvesről Csisztafürdőre a következő időpontokban indulnak majd a vonatok: 8:50, 10:50, 12:50, 14:50, 16:50, 18:50. Csisztafürdőről Balatonfenyves irányába pedig ezek az indulási időpontok: 9:35, 11:35, 13:35, 15:35, 17:35, 19:35. A menetidő 35 perc. Most a nyári szezonban a Csiszta Fürdő 9-től 19 óráig tart nyitva, tehát azok, akik kifejezetten a termálfürdő miatt utaznának, nem sokkal a nyitást követően már ott is lehetnek, a fürdő zárása után pedig még kényelmesen elérik az utolsó balatonfenyvesi vonatot.

A Buzsák község külterületén található termálfürdő és a kisvasút története összefonódik, bár eredetileg a keskeny nyomtávú vonalat nem turisztikai célból építették. Az 1950-es évek elején a mezőgazdasági termékek szállítása miatt épült ki a vasútvonal, az utasok szállítása 1956-tól kezdődött el, s a turizmus igazából csak az 1970-es évek közepétől kezdődően fedezte fel magának.

A rossz pályaállapotok miatt 2002-ben a csisztai vonalon üzemszünetet vezettek be, ami sajnos tartósnak bizonyult. Az elmúlt közel két évtizedben számos elképzelés vetődött fel a vonal újbóli megnyitására. Végül csak az elmúlt néhány évben pörögtek fel igazán a csisztai vonal felújításával kapcsolatos konkrét tervek.

A projekt keretében nemcsak a 8,3 kilométer hosszú vasútvonal, hanem a balatonfenyvesi és csisztafürdői állomásépületek, valamint Imremajor megállóhely is felújításra kerül. Csisztapusztán teljesen új állomásépületet alakítanak ki váróteremmel, kis kávézóval, illemhellyel, zuhanyzóval és egy madármegfigyelő kilátóval. A komplett fejlesztés minden eleme 2021 év végére valósulhat meg.