• Az évtizedek óta kihasználatlanul elfolyó balatonfenyvesi ásványvíz ügyében szólalt fel az egyik képviselő a parlamentben.

  • A kalciumban és magnéziumban gazdag víz hasznosítását szorgalmazta a képviselő.

A parlament tegnapi ülésnapján a napirend utáni felszólalások között a régóta kihasználatlan balatonfenyvesi víz is szóba került. Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője a felszólalásában elmondta, hogy a Somogy megyében – korábbi olajkutatásoknak köszönhetően számos településen termálvizet találtak. „Termálvízzel rendelkezik többek között Marcali, Táska, Buzsák – Csiszta Fürdő, de amit kevesebben tudnak, hogy Sávoly alatt és bizony Balatonfenyvesen is található termálvíz” – sorolta.

Balatonfenyves határában, a 7-es út mellett egy vascsőből 1969 óta felhasználatlanul folyik a víz. Steinmetz szerint napi 30 ezer liter vízről van szó, ráadásul olyan ásványvízről, amit bevizsgáltak, kalciumban és magnéziumban kimondottan gazdag. A fogyasztása pedig kedvezően hathat csontritkulás és emésztési zavarok esetében.

A képviselő elmondta, hogy 439 méter mélyről 24 Celsius-fokosan tör fel víz. Maga kút pedig ugyan magánterületen található, de a felszín alatti vizek a magyar állam tulajdonában vannak. Így Steinmetz szerint az államnak kellene lépnie a kút ügyében.

Az ásványvizes kút jelenlegi formájában nincs hasznosításra alkalmas állapotban, viszont a felújítása után akár egy piacképes termék is válhatna a vízből – tette hozzá a képviselő, aki reméli, hogy az állam felkarolja a forrás ügyét.

A felszólalás megtekinthető ide kattintva.

A kihasználatlan termálforrásokról, fürdőkről szóló korábbi cikkünket pedig itt találja.