Összegyűjtöttük a termálvizes fürdőzés hat olyan tulajdonságát, amelyek elősegíthetik az egészségünk megőrzését, vagy éppen a betegségekből való felépülést.

1. A kellemesen meleg víznek már önmagában izomlazító, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása van. Ráadásul a vízben könnyebb a mozgás, így a fájdalmas, merev ízületek is átmozgathatók. A vízben lehet gyakorolni az esetleges betegség, inaktivitás miatt kiesett ízületi funkciókat.

Győri Termálfürdő

2. A termálvizek, gyógyvizek a közönséges csapvíznél magasabb ásványianyag-tartalmúak és olyan elemeket is tartalmaznak, amelyek a felszíni vizekben nem találhatók meg. Ezek közül egyesek a bőrön át, vagy akár belélegezve is a szervezetbe tudnak jutni. Például ilyen lehet a kén, amely gyulladáscsökkentő, porcerősítő hatással is rendelkezik. Utóbbi által gyógyíthatja, illetve meg is előzheti a porckopást.

Igali Gyógyfürdő

3. A fürdőzés kedvező hatással van az akaratunktól függetlenül működő vegetatív idegrendszerre. Márpedig jó néhány egészségügyi panasz mögött vegetatív okok állnak, így a termálfürdő hatásos lehet például idegesség, álmatlanság, feszültség, jó néhány emésztőrendszeri betegség és egyes esetekben magas vérnyomás, vagy asztma esetén is.

Cserkeszőlő Gyógyfürdő

4. A gyakori fürdőzés révén edzettebbé válhat a szervezetünk. A víz által okozott ingerhatás, a benne végzett mozgás ugyanis kondicionálja, erősíti a szervezetet, növeli a fizikai teljesítőképességet. Nemcsak az izmok edződnek, hanem az érrendszer, a légzőszervek, így a betegségekkel szemben is ellenállóbbá válik a szervezet.

gyógyvíz

5. Nem véletlen, hogy a medencékben található dögönyöző, masszírozó élményelemek körül mindig akkora a nyüzsgés. Megéri ezekhez férkőzni, ugyanis a masszírozó hatásuk révén oldják az izomgörcsöket, javítják az izmok vérellátását, fokozzák a vér és nyirokkeringést. Az érrendszer trenírozásával pedig javítják az általános közérzetet is.

Zalaszentgrót termálfürdő

6. A fürdők többsége eleve nyugodt, parkosított környezetben található, ráadásul a nagyobb medencék felett tiszta, portmentes a levegő, így az ott tartózkodás a légzőszervekre is kedvező hatást gyakorol.

Lenti Termálfürdő

Reuma esetén mikor lehet gyógyfürdőbe menni? Erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.