• Ritka légi felvételek Igalról, a Balatontól 40 kilométerre található somogyi termálfürdőről.

  • A településen 68 évvel ezelőtt találtak termálvizet.

Remek videót tett közzé a YouTube-on Gellért Attila, az Igali Termálfürdő marketingvezetője. Egy drónnal készített 500 méter magasból felvételeket a Somogy megyében található, elsősorban a gyógyfürdőjéről ismert településről. A lent beágyazott teljes videót érdemes megnézni, amin 2:30-nál tűnik fel a fürdő.

Igali termálfürdő légifelvételA Balatontól mindössze 40 kilométerre fekvő Igalon a második világháború után, 1947-ben találtak termálvizet, ami 651 méter mélyről tört fel. A kutatást végző Magyar-Amerikai Olajipari Rt. elzárta a termálforrást, ugyanis nem vizet, hanem kőolajat kerestek. A helyi tanács viszont 1961-ben megnyittatta a kutat, egy évvel később, 1962 augusztus 20-án pedig átadták az első medencéket. 1964-ben egy második kutat is fúrtak, az egyre jobban kiépülő termálfürdőt pedig évről évre többen keresték fel. Az Igali Termálfürdő mind a mai napig az önkormányzat tulajdonában van.

Az igali gyógyvíznek kimagasló a jódtartalma. Ebből a szempontból – tehát a jodid-ion tartalom tekintetében – Magyarország top 3 gyógyvize között van. A jódos gyógyvizekről szóló cikkünket ide kattintva találja.

Itt nézheti meg Igalt a magasból:

A videó készítőjének két évvel ezelőtti felvételein pedig közelebbről is megtekinthető a fürdő: