• Legalábbis, ha minden rendben megy az előkészületek kapcsán.

  • Idén sem a szándék hiányzott, csak közbejött néhány előre nem látható akadály.

Október elején írtunk a 30 éve működő hévízi filmszínházról. Ahogy a cikkből kiderül, voltak nehéz periódusai a mozinak, de mára a vidéki filmszínházak közül az egyik legsikeresebbnek számít. A Hévízhez közeli Zalakaroson viszont idén nyáron nem nyitott ki a vendégek és a helyiek körében is kedveltnek számító fedett kertmozi.

 

Sándorház 1980-ban készült fotója:

Zalakaros kertmoziA Karosi Krónika című helyi lap legfrissebb számában ennek jártak utána. Mint kiderült, nem a pénz és még csak nem is a szándék hiányzott. Novák Ferenc polgármester elmondta, hogy az 1976 óta működő mozi 2014-ben került válaszút elé, amikor végleg megszűnt a régebbi technológiához szükséges filmek forgalmazása. Egy digitális vetítőgép több tízmillió forintba került volna, ezért a bérlés mellett döntött a zalakarosi BLOKK (ez a helyi óvodát, bölcsődét, közösségi házat és könyvtárat működtető intézmény). A tavalyi szezon rendben le is ment, több mint háromezren látogattak el a fedett moziba.

Az idei működtetésre pályázatot írt ki a BLOKK, akadt is két jelentkező, viszont az önkormányzat visszavonta a pályázatot, mert nem voltak egyértelműen meghatározva az elvárt feladatok. A május 22-i határidejű második körben viszont nem érkezett be érvényes pályázat.

Az önkormányzat ezután is mindent megpróbált az üzemeltetés megvalósításáért. Megkeresték az egyik korábbi pályázót, aki először úgy nyilatkozott, hogy működtetné a kertmozit, majd ebből visszatáncolt. A BLOKK ezután is megpróbálta menteni a helyzetet, saját kézbe vették volna az üzemeltetést, de ekkor már nem találtak bérelhető digitális mozigépet.

Zalakaros kertmoziA jó hír viszont az, hogy levonták a konzekvenciákat és a mozi jövő évi szezonjának az előkészítését már korábban elkezdik, így ha minden rendben megy, akkor 2016-ban már újra működhet a kertmozi. Zalakaroson egyébként terveznek nyári színházi játékokat is a következő szezonban, méghozzá úgy, hogy a színházi és a mozis előadások ne ütközzenek időben.