• A futónövények által borított Széchenyi Gyógyfürdő, a Gellért és a balatonalmádi strand is feltűnik egy amerikai család régi felvételein.

  • 1988-ban, azon belül is augusztusban és szeptemberben készültek a fotók.

Egy amerikai felhasználó jó tíz évvel ezelőtt töltötte fel az egyik netes képmegosztóra a családi fotói egy részét. Ezek közé tartozik egy 1988-as fotósorozat, ami az amerikai család magyarországi látogatását örökítette meg. A képek alapján egyébként rokonlátogatóban lehettek itthon.

Végigjárták a turisták szokásos útját: a Halászbástya, a Hortobágy, szürkemarhák, egy dunai hajózás képei is feltűnnek. A mi szempontunkból viszont igazán a fürdős képek érdekesek. A képekhez általában nincs semmiféle leírás, az egyetlen kivételt a Széchenyi Gyógyfürdő jelenti, a fotókat feltöltő személy – aki a képeken még gyerek – érezhetően csak ezt a helyszínt tudta nagyjából beazonosítani a régi felvételek közül.

A Széchenyi még a régi, futónövényekkel benőtt állapotában látható.

Széchenyi Fürdő 1988Széchenyi Fürdő 1988Széchenyi Fürdő 1988Néhány – sajnos csak külső – felvételen a Gellért Gyógyfürdő épülete is feltűnik.

Gellért Fürdő 1988Gellért Fürdő 1988A családi látogatás során útba ejtették a Balatont is.

Balaton 1988-banEzekhez a képekhez nincs leírás, de elég jellegzetes a helyszín, ezért 100 százalékos biztonsággal mondjuk, hogy Balatonalmádiban készültek.

Balatonalmádi 1988Balatonalmádi 1988Balatonalmádi 1988

Balatonalmádi 1988A háttérben – az azóta már lebontott – balatonalmádi Kék Balaton étterem.

Kék Balaton Balatonalmádi 1988Mostanában valahogy gyakran botlunk ehhez hasonló felvételekbe. Ide kattintva megnézhet egy 1990-es házi videót, amin az Egri Termálfürdő is látható.