• Egy közepes városnyi ember dolgozik a magyarországi fürdőknél.

  • A koronavírus-járvány rendkívül nehéz helyzetbe hozta a fürdőket és a munkatársaikat is.

A Magyar Fürdőszövetség által kiadott egyik korábbi Trendriportban szerepelt, hogy Magyarországon a fürdőágazatban összesen 18 ezer ember dolgozik. Ebbe a kis strandoktól kezdve a legnagyobb fürdőkig minden létesítmény munkavállalója beletartozik. A jegypénztárosoktól kezdve az úszómestereken, a fürdőkezeléseket végző munkatársakon, a takarítókon át a műszaki szakemberekig bezárólag rengeteg emberről van szó.

Az elmúlt években ezen a téren a fő problémát a munkaerőhiány jelentette. Magyarán a fürdőknek komoly kihívást jelentett a megfelelő létszámú, szakképzett munkatársi gárda megtartása. Emiatt pedig a fürdőkben dolgozó munkavállalók biztosnak érezhették az állásukat. Már csak ezért is jelentett mindenkinek nagy sokkot a koronavírus miatt kialakult helyzet, ami gyakorlatilag lenullázta a hazai fürdőágazatot.

Hallani olyan fürdőkről, ahol már bejelentettek elbocsátásokat, de aki tud, az kivár, ameddig lehet. A járvány elvonulta után ugyanis meg is kell nyitni a jelenleg zárva tartó létesítményeket.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. munkavállalóit március 17-én tíz munkanap szabadságra küldték. Szintén szabadságon vannak a Zalakarosi Fürdő munkatársai. A Bükfürdő Thermal & Spa esetében pedig azt lehet tudni, hogy június 30-ig mindenképpen megtartanák a teljes dolgozói gárdát, de időlegesen csökkentett fizetéssel.

Palatinus Strandfürdő strandidény

A legtöbb munkavállalót foglalkoztató fürdő listája hasonló a legmagasabb árbevételű fürdőkéhez.

Átlagosan foglalkoztatottak száma a legnagyobb fürdőüzemeltető társaságoknál (fő)

1. Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (1041)

2. Hungarospa Zrt. (549)

3. Aquaworld Zrt. (223)

4. Debreceni Gyógyfürdő Kft. (211)

5. Zalakarosi Családi-, Élmény- és Gyógyfürdő Zrt. (194)

6. Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. (169)

7. Büki Gyógyfürdő Zrt. (162)

8. Sárvári Gyógyfürdő Kft. (154)

9. Gyulai Várfürdő Kft. (146)

10. Demjén Termál Fürdő Kft. (77)

Csak a fenti tíz cégnél – azaz a legnagyobb árbevételű fürdőüzemeltetőknél – 2926-an dolgoztak 2018-ban. Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy köztük olyanok is vannak, akik szállodákban és nem az adott fürdőben tevékenykedtek.

Ennek a magyarázata az, hogy a fenti listából tisztán fürdős profilja csak a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-nek, a Büki Gyógyfürdő Zrt.-nek és a Gyulai Várfürdő Kft.-nek van. A többi cég a fürdő mellett – kisebb nagyobb – szálláshelyet is üzemeltet.

“Mindenáron és módon meg kell védeni a munkahelyeket, mert munkavállalók nélkül nincs lehetőség a gazdaság és a turisztika gyors felállására a koronavírus-járvány lecsengése után” – ezt Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese nyilatkozta a napokban. Ezt segítheti elő, hogy a turisztikai területen működő cégek járulékkedvezményt kaptak, valamint a hiteleik esetében élhetnek a tőke- és kamatfizetési moratóriummal.