• Csökkentett fizetéssel, de megtartanák a termálfürdő összes dolgozóját a koronavírus miatti leállás idején is.

  • Nyári programok viszont biztosan nem lesznek.

A Trio Tv múlt heti műsorában Németh Sándor, Bük város polgármestere beszélt a koronavírus miatti veszélyhelyzet kapcsán hozott döntéseikről és teendőikről. Ebben szóba került a fürdő, a szállodák helyzete, valamint a nyárra tervezett rendezvények is.

Március 18. óta zárva tart a Bükfürdő Thermal & Spa. A fürdőt üzemeltető Büki Gyógyfürdő Zrt. igazgatósága azóta kétszer is ülésezett. A polgármester elmondása szerint azt a javaslatot terjesztik a közgyűlés elé, hogy a fürdőüzemeltető társaság tartsa meg az összes munkavállalóját. A béreket viszont mindenkinél a jelenlegi kétharmadára csökkentik, ebbe beleértve a vezérigazgatót is.

Ezen felül a jelenlegi helyzetre való tekintettel a társaság felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjai lemondanak a tiszteletdíjukról. Amennyiben a közgyűlés ezt elfogadja, akkor az év közepéig, azaz június 30-ig a tartalékaik révén biztosan meg tudják őrizni a munkahelyeket.

Németh Sándor egyeztetett az üdülőhelyen működő szállodák vezetőivel is, de náluk már vegyesebb a kép. Azaz egyes hotelekben elkezdődtek a leépítések, viszont azért sokan megtartják az alkalmazottakat és a bevonásukkal karbantartási munkákat végeznek.

A polgármester beszélt arról is, hogy a város költségvetését nagyon súlyosan érinti a veszélyhelyzet, hiszen eddig az idegenforgalmi adó volt az egyik fő bevételi forrásuk, de ez most hónapokra lenullázódott. Az iparűzési adó terén nem ennyire rossz a helyzet (hiszen például Bükön működik a Nestlé egyik gyára – szerk.), de ezen a téren is sok a bizonytalanság.

A nyári rendezvényekkel kapcsolatos szerződéseket mostanában kellene megkötniük, de a kialakult helyzet miatt ezt nem tudják megtenni. Magyarán biztosan elmaradnak a nagy rendezvények, köztük a Gyógy-Bor Napok, amit idén július végén 15. alkalommal tartottak volna meg.

A polgármester szerint egyrészt nem tudható biztosan, hogy addig véget ér-e a veszélyhelyzet, másrészt most pénzük sem lenne rá. Az önkormányzatnak ugyanis elsősorban a kötelező feladatait kell ellátni és most erre fordítják minden erőforrásukat.

Itt megnézheti a Trio Tv videóját:


A koronavírussal és a fürdőkkel kapcsolatos híreinket ide kattintva találják.