• Hamarosan kezdetét veszi a Miskolctapolcai Strandfürdő bővítése.

  • A jelenlegi strand egy nagy élményfürdővel bővül, ami várhatóan 2020-ban nyithatja meg a kapuit.

A Miskolctapolcai Strandfürdőt tíz év szünet után 2015-ben nyitották meg újra. Bár a wellness és fitnesz részlegnek köszönhetően egész évben nyitva tart a létesítmény, igazából a nagy szabadtéri medencéi jelentik a fő vonzerejét, ezért alapvetően szezonális jellegű fürdőről van szó.

Már 2015-ben írtunk arról, hogy lesz egy második üteme is a fürdő fejlesztésének, aminek keretében egy nagy élményfürdőt építenek, amiben szabadtéri és beltéri medencék egyaránt helyet kapnak. Három évvel ezelőtt még úgy volt, hogy 2018-ban már át is adják az új miskolctapolcai élményfürdőt, de a projekt láthatóan egy kis csúszásban van.

Viszont ezt felgyorsíthatja az a kormányrendelet, amit a november 10-i Magyar Közlönyben jelent meg. Ez alapján a miskolctapolcai fürdő és környékének fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentősségűvé nyilvánították. Ennek a lényege az, hogy felgyorsulhat a beruházás. Építészeti és műszaki tervtanácsi véleményt ugyanis nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A Magyar Közlönyben kitérnek a fürdőfejlesztés anyagi vonatkozására is. Három éve még ötmilliárd forint értékű beruházásról lehetett hallani, most viszont már 12,7 milliárd forintról van szó. Ez igen nagy volumenű fejlesztést jelent, elég csak arra gondolni, hogy a néhány héttel ezelőtt Budapesten átadott – 12 medencés – Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő 3,9 milliárd forintból épült. Az sem kicsi fürdő, de a miskolctapolcai ennek több mint a háromszorosába fog kerülni.

A Modern Városok Program keretében elnyert 12,7 milliárd forintos állami támogatásból 300 millió forintot már 2016-ban kifizettek a fejlesztés előkészítő munkálataira. Még az idei évben ehhez hozzájön további 750 millió forint, 2019-ben 5 milliárd forint, 2020-ban pedig 6,65 milliárd forint állami forrás. Azaz két év múlva nyerheti el végső formáját az új miskolctapolcai fürdő.

Miskolctapolca új strandfürdőMiskolcon egy másik fürdőfejlesztés már el is kezdődött. Felújítják és lefedik a Selyemréti Strandfürdő 50 méteres úszómedencéjét. Emiatt jövő év tavaszáig zárva tart a fürdő.