• Öt évvel ezelőtt adták át a felújított Selyemréti Strandfürdőt.

  • Most az úszómedencét lefedik és megújulnak a hozzá kapcsolódó gépészeti berendezések is.

  • Várhatóan jövő tavasszal nyitják meg újra a fürdő.

November elsején ideiglenesen bezárja kapuit a miskolci Selyemréti Strandfürdő. „Bruttó 1,7 milliárd forintból újjáépítjük a Selyemréti Strandfürdő 50 méteres úszómedencéjét, megújítjuk és bővítjük a kiszolgáló létesítményeket, az öltözőket, zuhanyzókat. Az 50 méteres medence megújítása nem várhat tovább. A medence állaga az elmúlt pár évben olyan jelentősen romlott, hogy annak üzemeltetése már kérdésessé vált” – nyilatkozta Rakaczki Zoltán, sportért felelős polgármesteri biztos.

A munkaterület átadását követően megkezdődik egy teljesen új, 50 méteres, edzésekre és utánpótlástornák megrendezésére is alkalmas medence építése, új uszodatechnikával és uszodagépészettel. Ez utóbbi keretében hőszivattyú beépítésével megoldják a medencék vízhőmérsékletének környezetbarát fűtését és állandó, megfelelő vízhőmérsékleten tartását, egyes medencék vízhőfokának emelését.

Az újdonságok közé tartozik, hogy lefedik az uszodateret. A régi, légtartásos sátor ugyanis elhasználódott. A végleges fedés falai ugyanakkor a nyári időszakban elbonthatók lesznek, így az uszodateret oldalról ki lehet majd nyitni.

A főépület második emeletén új öltözőt és szociális részleget alakítanak ki és az épület tető- és födémszerkezetét is felújítják.

Selyemréti StrandfürdőA beruházás célja a jelenlegi sporttevékenység színvonalának javítása. Az új öltözők kialakításával pedig megvalósul a lakosság és az edzésre érkezők különválasztása, ami mindkét fél részéről kérés volt.

A Selyemréti fürdő fejlesztése a Miskolci Vízilabda Club sportfejlesztési programjában szerepel, a TAO-s forráshoz pedig a város biztosítja az önerőt. A munkálatokkal várhatóan jövő tavasszal fognak végezni és 2019 májusában a vendégek már birtokba is vehetik a fürdőt.

A felújítás ideje alatt a testnevelésóra keretében történő úszásra, gyógyúszásra hozzájuk érkező diákokat, a náluk edző vízilabdázókat a Miskolctapolcai Barlangfürdő, a Kemény Dénes Városi Sportuszoda és a Diósgyőri Tanuszoda fogadja.

Selyemréti Strandfürdő MiskolcA Selyemréti Strandfürdő több mint 90 éves múltra tekinthet vissza. Eleinte „villanytelepi strandnak” nevezték a fürdőt, ami onnan eredt, hogy a közeli villanytelep hulladékhőjével fűtötték a medencék vizét. Ezt a megoldást 1954-ben váltották ki termálvízzel.

A termálfürdőt 2008-ban bezárták a szükségessé vált felújítások miatt. Az átadás akkor kissé elhúzódott, csak 2013-ban nyitották meg a megújult fürdőt, az akkori munkálatok ugyanakkor az úszómedencét nem érintették.