• Néhány éven belül nagyszabású fürdőfejlesztés veheti kezdetét a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason.

  • A gyógyfürdő és környéke 2016 elején már gyógyhely címet szerzett.

A közelmúltban 503 millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott Kiskunhalas. A Baon.hu híre szerint ennek döntő részét – 335 millió forintot – a település gyógyfürdőjének a fejlesztéséhez használják fel.

A pénzből még nem magát az építkezést finanszírozzák, hanem első körben az új fürdő kiviteli terveinek az elkészítésére és az engedélyezési eljárások lefolytatására költik. Meglehetősen ambiciózusak a terveik, szeretnék ugyanis, ha néhány éven belül a kiskunhalasi az ország legismertebb termálfürdői közé tartozna.

Az új medencék, csúszdapark építésén túl a kempinget is megújítanák. Továbbá felújítanák a gyógyfürdőt jelenleg ellátó két gyógyvizes termálkutat és egy új tartalékkutat is fúratnának.

A Halasinfo cikke szerint három-négy éven belül valósulhat meg a kiskunhalasi fürdőfejlesztés. Ennek során egyébként új nevet is kapna a fürdő, ugyanis a jelenlegi Halasthermál helyett a Csipke Gyógy- és Élményfürdő elnevezést használnák.

Kiskunhalason az 1950-es évek elején olajkutatás közben találtak termálvizet. A fürdő 1958-ban nyitotta meg a kapuit és 1983-ban szerezték meg a gyógyvíz minősítést. A víz egyébként a „Csipke Gyógyvíz” nevet viseli.

Fontos mérföldkő volt, amikor 2016 februárjában a Halasthermál és környéke gyógyhely címet kapott. Ez ugyanis egyfajta minőségi garanciát, jó alapot jelenthet a fürdő tervezett fejlesztéséhez. A kiskunhalason feltörő jódos gyógyvíz elsősorban degeneratív ízületi megbetegedések, porckopás és műtéti utókezelések során lehet hatékony. Ezen felül jól alkalmazható egyes nőgyógyászati megbetegedéseknél, valamint a csonttörések utókezelésénél.