• Egy új menedékház révén szálláshely már van, bevezették az áramot, és működik a borvízforrás is.

  • Pár évbe azért még biztosan beletelik, mire Madicsa-fürdő visszanyerheti egykori fényét.

Jó 50 évvel ezelőtt kedvelt fürdőtelep működött az erdélyi Madicsa-patak partján. A borvizéről, azaz a szánsavas vizéről ismert Madicsa-fürdő közigazgatásilag a Hargita megyei Karcfalvához tartozik, de a településtől 4,5 kilométerre fekszik.

A fürdőtelep fénykorában egy külön épületben végezték a kádfürdős kezeléseket, de szabadtéri medencét is használhattak a vendégek, akik akár helyben meg is szállhattak. Madicsa-fürdő különleges volt abból a szempontból is, hogy a két, egymás melletti borvízforrás teljesen eltérő összetételű vizet adott, ebből a melegebbiket használták a kádfürdőkhöz.

A mostanra mindebből csak a borvízforrások maradtak. A forrásvíz a patakon átvezető – néhány évvel ezelőtt felújított – hídszerű építményből érhető el. Egy kis vödörrel lehet meríteni a vízből.

Azonban a régi szabadtéri medence már teljesen eliszaposodott, az egykori fürdőépület pedig már nagyon rossz állapotban van. Viszont egy uniós pályázatnak köszönhetően két és fél évvel ezelőtt – 60 ezer euróból – menedékházat építettek a fürdő közelében. Ezzel pusztán annyi probléma adódott, hogy nem tudták használni, ugyanis Madicsa-fürdőn nem volt vezetékes áram.

A Székelyhon.ro friss híre szerint viszont mostanra elkészült a Karcfalva és a fürdőtelep közötti villamos hálózat, amit a jövő hónapban vehet át az önkormányzat, s ettől kezdve elvileg már használható a menedékház.

Persze ez még csak az egyik első lépés az egykor kedvelt fürdőtelep újbóli felvirágoztatása felé. A helyi önkormányzat néhány évvel ezelőtt készített egy megvalósíthatósági tanulmányt és arra jutottak, hogy 3,9 milliós euróból lehetne felújítani a komplett Madicsa-fürdőt, fürdőházzal, új medencével és egy sátorozásra alkalmas területet kiépítésével együtt.

Jobbra a lerobbant régi fürdőépület, balra az egykori szabadtéri medence, a középen látható hídról érhető el a két borvízforrás:

Madicsa-fürdő ErdélyEzt a menedékházat építették uniós támogatásból:

Madicsa-fürdő Erdély