• Kopásos ízületi panaszokkal küzdő betegeken vizsgálták a termálvíz hatását.

  • Az eredmények alapján gyógyvíz minősítést kapott a Lakiteleken feltörő termálvíz.

A Bács-Kiskun megyei Lakiteleken, azon belül is a Népfőiskolán 1994 óta működik egy kisebb uszoda. A létesítmény 2007-ben vette fel a Gyarmati Dezső Tanuszoda nevet. Szerették volna bővíteni a létesítményt, ezért 2013-ban termálkutat fúrtak, aminek köszönhetően a rákövetkező évben két szabadtéri medencét adtak át.

A két meleg vizes kültéri medence közül az egyik egész évben várja a vendégeket. Miután a látogatók részéről pozitív visszajelzések érkeztek a víz hatásáról, ezért az elmúlt években elkezdődött a gyógyvízzé nyilvánítás folyamata.

A lakiteleki termálvíz vizsgálatában öt szakember vett részt:

Dr. Nemes Katalin (kutatásvezető orvos, reumatológus szakorvos)
Dr. Rácz Péter (belgyógyász, háziorvos)
Hódosi Katalin (matematikus, a statisztikai számítások végzője)
Kalics Gabriella (gyógytornász, adminisztrátor)
Medgyesi Anna (SZTE orvostanhallgató)

Az előzetes feltevés az volt, hogy a kopásos ízületi panaszok és az ahhoz kapcsolódó izomfeszülés kezelésére alkalmas a termálvíz. Ehhez 60 embert vontak be a vizsgálatba. Közülük harmincan semmiféle kezelést nem kaptak. A csoport másik fele – a szerencsésebbek – pedig 15 napon át napi 30 perces fürdőkúrákat vettek.

A vizsgálattal igazolták a gyógyhatást, ugyanis a kezelésben nem részesülőkkel szemben a termálvizes fürdőzés résztvevőinek fájdalmai jelentősen enyhültek, mozgásuk könnyedebbé vált (ráadásul tartósan) és a közérzetük is javult.

Lakitelek termálfürdő gyógyvízMindezeknek köszönhetően 2018 októberében hivatalosan is gyógyvíz minősítést kapott a lakiteleki Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő vize.