• Úgy sikerült a Palatinus Strandfürdő eredeti értékeit újrateremteni, hogy közben a mai igényeknek megfelelő funkciókat is be tudta fogadni.

  • Építészeti elismerésben részesült a felújított fürdőépület.

Átadták az idei Budapesti Építészeti Nívódíjakat, amit a Graphisoft Park fogadóépülete és a kőbányai ügyfélszolgálati központ épülete kapott. A két nagydíj mellett a bírálóbizottság kiemelt dicséretben részesítette a Palatinus Strandfürdő műemlék főépületét, ami a közelmúltban újult meg és egész évben nyitva tartó fedett fürdőrésszel bővült.

Tekintettel az épület műemléki védelmére, a strandfürdő kiemelt lokációjára és a főváros életében betöltött fontos szerepére, a tervezési folyamat nagy odafigyelést, körültekintést kívánt.

A szakértő zsűri szerint a Palatinus fürdő fogadóépületének felújítása és átépítése több szempontból is példaértékű. A tervezőknek kitartó munkával sikerült meggyőzniük az építtetőt, hogy a Janáky István által tervezett eredeti olasz modernista tömeget meg kell szabadítani az elmúlt 70 évben hozzá- és ráépített deformáló toldásoktól.

Ilyen volt a strandfürdő 1957-ben (fotó: Fortepan/Bauer Sándor):

Palatinus Strandfürdő 1957Az alapos kutatómunka eredményeként olyan építészeti megoldások is felszínre kerültek, amelyek eredeti anyagi hordozója már teljesen megsemmisült. Különösen jól sikerült a bejárati oszlopcsarnok helyreállítása: a térstruktúra, a három vasbeton oszlop, a korlátrendszer,
a feliratok, a monumentális falfestmény, a vörösre színezett betétek az alulbordás födémmezőben mind a lenyűgöző összhatást erősítik.

A jobbszárny öltözőkabinjainak helyreállítása is példás, miközben a balszárny innovatív téralkotással fogadja be a megváltozott funkciót.

Palatinus fürdő BudapestA bírálók szerint a választott burkolóanyagok színhatása vitatható, az atmoszféra kissé hűvösre sikerült. Azonban összességében a Palatinus műemléki helyreállítása kitűnő és előremutató példája az átalakulóban lévő mai műemlékvédelmi gyakorlatnak: úgy sikerült az épület eredeti értékeit újrateremteni, hogy közben az a mai igényeknek megfelelő funkciókat is be tudta fogadni.

Palatinus termálfürdő fürdőépületPalatinus termálfürdő főépületPalatinus fürdő főépületA fürdőépület felújítása Nagy Csaba, Pólus Károly és Nagy Zsolt építészek nevéhez fűződik.