• Pápán található Veszprém megye egyetlen minősített gyógyvize, amelynek gyógyhatása kimondottan széles.

  • A vizsgálatok szerint a pápai gyógyvízzel végzett fürdőkúra tartósan enyhíti a mozgásszervi problémákkal járó fájdalmakat.

Veszprém megye nem bővelkedik feltárt termálvizes forrásokban, így gyógyvizekben sem. Olyannyira, hogy jelenleg egyetlen minősített gyógyvíz található a megyében, ami a pápai Várkertfürdőben, illetve a hozzá tartozó gyógyászati központban érhető el.

Pápán némi jódot és brómot is tartalmazó hidrogénkarbonátos termálvíz tör a felszínre, aminek a literenkénti összes oldott ásványianyag-tartalma 4410 mg. Annak idején az orvosok több mint 100 gerinc-, csípő- és térdízületi fájdalommal küszködő betegen tesztelték a termálvíz hatását.

A fürdőkúra hatására a kezelt betegek döntő többségénél jelentősen enyhültek a fájdalmak. Ráadásul nem pusztán közvetlenül a fürdőkúrát követően, hanem a három hónappal későbbi kontroll vizsgálaton is erre az eredményre jutottak.

Ennek köszönhetően 2007 végén a pápai termálvíz megkapta a gyógyvíz minősítést, amit 2018-ban ismét megerősítettek.

A pápai gyógyvíz javallatainak a köre egész széles. Ezek közé tartozik a csontritkulás, a krónikus ízületi gyulladások, az ízületi elváltozások, a gerincoszlop krónikus megbetegedései. Ezen felül a víz alkalmas a krónikus idegfájdalmak, ideggyulladások, izomfájdalmak kezelésére. Az utókezelések során is alkalmazható, legyen szó csonttörésekről, sportsérülésekről, ortopédiai műtétekről.

Az ajánlott fürdési idő egyhuzamban 20 perc, ami a nap folyamán többször ismételhető.

Pápai Gyógyvíz

Fontos esemény volt, amikor 2011 végén átadták a fürdőhöz kapcsolódó gyógyászati részleget. Ez azért lényeges, mert a gyógyvizes fürdőzés hatását jelentősen erősíthetik a párhuzamosan végzett egyéb balneoterápiás, fizikoterápiás kúrák. A gyógyászaton többek között olyan kezelések érhetők el, mint a szárazföldi és vízi gyógytorna, az orvosi gyógymasszázs, a tangentor, a súlyfürdő, vagy éppen az iszappakolás.