• Kiugróan magas a víz összes oldott ásványianyag-tartalma.

  • Fürdőkúrához, ivókúrához is alkalmazható, de inhalálva is hatékony.

  • Melyik ez a gyógyvíz?

„Hasonló összetételmű termális gyógyvizet a balneológiai szakirodalomban még nem találtam” – ezt dr. Cziráky József, hidrogeológus mérnök írta az Országos Balneológiai Kutató Intézet munkatársaként az egyik 1960-as években megjelent tanulmányában.

A Heves megyei Bükkszéken feltörő vízről állította mindezt és nem szűkölködött ezen felül sem az elismerő szavakban, a „világ legelőkelőbb gyógyvizeként” is hivatkozott rá, valamint hosszan fejtegette, hogy nagyobb megbecsülést érdemelne ez a gyógyvíz. Ezt később meg is kapta, hiszen az akkortájt még nagyon kezdetlegesnek számító fürdőt szépen fejlesztették az évek során, valamint a vizet Salvus néven palackozva is forgalomba hozták.

Amiben különleges a bükkszéki termálvíz, hogy rendkívül magas az összes oldott ásványianyag-tartalma. A hazai – fürdőzésre is használt – termálvizek közül a legmagasabb. Cziráky ennek kapcsán a tanulmányában felidézi, hogy egy 1948-as vizsgálat szerint a víz ásványianyag-tartalma 27.752 mg/liter volt. Ez a 60-as évek elejére 24.809 mg/literre csökkent, de még ez is rendkívül magas, ahogy a jelenlegi 22.989 mg/literes érték is.

Ehhez érdemes tudni, hogy a hazai termálvizek ásványianyag-tartalma jellemzően 1000-3000 mg/literes sávban mozog. Csak találomra egyet megemlítve: a Széchenyi Gyógyfürdő vizénél ez 1.774 mg/liter. A bükkszéki után következő második legmagasabb értéket pedig Bükfürdőn mérték (Szent Kelemen forrás): 15.201 mg/liter. Tehát a bükkszéki gyógyvíz első helye ilyen szempontból nincs veszélyben.

Bükkszéken magas sótartalmú, hidrogén-karbonátos, jódos-brómos víz tör a felszínre. Mindezeken belül egyébként a brómtartalma is kiemelkedő, ezen a téren szintén hazai listavezetőnek számít.

Bükkszéki gyógyvizes medence

A bükkszéki gyógyvíz hatása sokrétű. Fürdőkúraként mozgásszervi betegségek kezelése során, csonttörések, sérülések utókezelésénél, egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémáknál javasolt a használata. Ivókúraként többek között emésztőrendszeri problémák, gyomorsav-túltengés, gyomorfekély, nyombélfekély esetén alkalmazható, de cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását. Van egy harmadik felhasználási módja, ugyanis inhalálva légúti megbetegedéseknél is igen hatékonynak számít.