• A világ legidősebb férfija a mai napig rendszeresen termálfürdőzik.

  • Jó, persze úgy könnyű, hogy saját fürdője is van ehhez.

Tegnap adták át a Guinness Rekordok könyvének oklevelét a 112 éves, Japánban élő Nonaka Maszazónak. Jelenleg ő számít a világ legidősebb férfijának, miután januárban, 113 éves korában elhunyt a spanyol Francisco Nunez Olivera.

Nonaka Maszazo 1905. július 25-én született és mindig is az idegenforgalom területén dolgozott, miután átvette szüleitől a Yamanoyado Nonaka Onsen vezetését. Ez utóbbi egy saját fürdőrésszel rendelkező kis panzió. A szálláshely fürdője a kialakításában mind a mai napig a japán hagyományokat követi (ahogy a lenti fotón is látszik) és jelenleg is a Nonaka család tulajdonában van. A medencéket egy kénes termálforrásból látják el vízzel.

Nonaka termálfürdő JapánNonaka családja a hosszú élet titkát abban látja, hogy a férfi világéletében rajongott a termálvizes fürdőzését, és erről a szokásáról mind a mai napig nem mondott le. Ahogy másik szenvedélyét, az édességeket sem mellőzi. Bár közlekedni ma már csak kerekesszékkel tud, de szellemileg friss, naponta olvas újságot és a két macskájával is sokat foglalkozik. A családja szerint a hosszú életéhez az is hozzájárult, hogy mindig is kerülte a stresszes helyzeteket, de a véleményét mindig mindenről kimondta, még ha az nem is volt túl pozitív.

Japánban nem ritka a hosszú élet. A 127 millió lakosú szigetországban 68 ezerre tehető a 100 éven felüliek lélekszáma.


A fürdőzés tényleg jó kondícióban tartja az embert, amire magyar példa is akad. Két éve írtunk az egri Kőteleky Dénesről, az akkor 90 éves férfi 1965 óta minden nap felkereste az Egri Termálfürdőt. Reméljük, hogy azóta is jól van.