• Az isiász, ülőidegzsába esetén a megelőzésben, illetve a kiújulás elkerülésében nagy szerepe lehet a fürdőknek.

  • Már kialakult betegségnél más szabály vonatkozik az akut és a krónikus időszakra.

Az isiász, vagy más néven ülőidegzsába elsősorban az ülőmunkát végzőket veszélyezteti. Gyakoribb az idősebb korban, de olykor fiatalabbaknál is előfordul. Az ülőideg a csípő tájékáról indulva fut le a combokon át a lábfejekig, ennek a működési zavara az isiász. A problémát általában deréktáji, valamelyik végtagba kisugárzó fájdalom jelzi.

A fájdalom mértéke az enyhébbtől kezdve a szinte elviselhetetlenig bezárólag széles skálán mozoghat. Ugyanakkor az isiászt nagyon gyakran egy egész jellegzetes, hirtelen jelentkező, kifejezetten éles fájdalom jelzi elsőként. Mindez pedig zsibbadással, egyes területeket érintő érzéskieséssel is együtt járhat. Az alap problémát az jelenti az ülőidegzsábánál, hogy a gerincből kilépő idegrostok összenyomódnak. Ennek többféle oka lehet, például porckorongsérv, a csigolyák közötti ízületek kopása, vagy éppen gerinccsatorna-szűkület.

Az isiász kezelése során főleg a kezdeti, akut szakaszban a gyógyszereknek jut a legnagyobb szerep. Súlyosabb esetekben műtét is szóba jöhet.

Felvetődhet kérdésként, hogy az isiásznál szóba jöhet-e a gyógyvizes fürdőzés, illetve a gyógyfürdőkben elérhető egyéb fürdőgyógyászati kezelések? Ennek kapcsán azt érdemes tudni, hogy a betegség heveny, vagy más néven akut időszakában a fürdőkezelések, masszázsok kifejezetten ellenjavalltak.

Az akut időszakot követő úgynevezett krónikus (idült) időszakban viszont már lehet szerepük. A gyógytorna ilyenkor kifejezetten ajánlott, de amennyiben a szakorvos javasolja, akkor gyógymasszázs, súlyfürdő is igénybe vehető.

Ebben az időszakban már a gyógyvizes fürdőzés is ajánlható. A hazai gyógyfürdők közül több vizének javallatai között is megtalálható az isiász. Ezek közé tartozik például a Cserkeszőlő Fürdő, Debrecenben az Aquaticum fürdő, de szintén jó hatású lehet a gyulai gyógyvíz és a zalakarosi gyógyvíz is.

Zalakaros gyógyfürdő isiász

Amiben még nagy szerepük lehet a fürdőknek, az az ülőidegzsába megelőzése, illetve a kiújulásának elkerülése. Ezen a téren ugyanis fontos a rendszeres testmozgás, lehetőleg olyan formában, ami a gerinc körüli izmokat is erősíti. Így például nagyon ajánlott az úszás, akár hagyományos, akár gyógyvizes úszómedencében.