• A mai fürdő elődje eredetileg tisztasági fürdőnek épült. Az ide járó vendégek fedezték fel elsőként a víz gyógyhatását.

  • A csongrádi gyógyvíz mozgásszervi, idegrendszeri és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

A Tisza jobb partján fekvő Csongrádon egész nagy múltra tekinthet vissza a település központjában található fürdő. Az 1950-es években egy úszása alkalmas szabadtéri versenymedencét építettek a városban, amit egy 24 Celsius-fokos vizet adó kútból töltöttek. Később, az 1960-as évek elején egy meleg vizes kutat is fúrtak és egy tisztasági fürdőt építettek ezen a területen (akkoriban még messze nem minden lakáshoz tartozott fürdőszoba).

Állítólag a tisztasági fürdő vendégei figyelték meg először, hogy a víz kedvezően hat van a mozgásszervi problémákra. Ennek kapcsán kezdték el vizsgálni a víz hatását, a tisztasági fürdőből pedig néhány év után gyógyfürdő lett.

A csongrádi termálvíz hivatalosan 1976-ban kapott elsőként gyógyvíz címet. A fürdőt jelenleg ellátó kút vize pedig 2014-ben szerezte meg a gyógyvíz minősítést. Az utóbbi vizsgálat során egyébként kopásos ízületi betegségekben szenvedő önkéntesekkel tesztelték a víz hatását. Egyik részük termálvízben, másik részük pedig melegített csapvízben vett fürdőkúrát. Az előbbi csoport állapota látványosan javult a kúra során. Jelentősen csökkentek a fájdalmaik és kevesebb gyógyszerre volt szükségük.

A Csongrádon feltörő nátrium-hidrogénkarbonátos, fluoros gyógyvíznek a metakovasav tartalma is jelentős. A víz mozgásszervi, idegrendszeri és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

Maga a csongrádi fürdő már a 90-es évek végére megérett a felújításra, de a tényleges rekonstrukcióra jó pár évet kellett várni, s végül 2015-ben nyitották meg a megújult gyógyfürdőt. Ennek köszönhetően ma már színvonalas környezetben várják a gyógyulni és pihenni vágyó vendégeket.

Csongrád gyógyfürdő élménymedence

Csongrádon nem pusztán önmagában a víz gyógyhatását élvezhetjük, hiszen a társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezelések közül több is elérhető a fürdőben. Ezek közé tartozik a gyógymedencén túl az iszapkezelés, a súlyfürdő, a szénsavas kádfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs és víz alatti csoportos gyógytorna is.