• A hatása és a javallatainak a köre is nagyon hasonló a masszázséhoz.

  • Mélyen, de kíméletesen átmasszírozhatók a szövetek az úgynevezett tangentoros kezeléssel.

Víz alatti gyúrás – eleinte így nevezték azt a fürdőkezelési módszert, aminek során vízsugár segítségével végeznek masszázst. Találó volt ez az elnevezés is, de manapság víz alatti vízsugármasszázs, vagy tangentor néven találkozhatunk ezzel a fürdőkezelési megoldással. A gyógyfürdők jelentős részében elérhető a kezelés, ráadásul akár társadalombiztosítási támogatással is.

A Magyarországon az 1960-as években meghonosodott fürdőkezelési módszer hatása valóban nagyon hasonló a masszázséhoz. A különbséget az jelenti, hogy a masszőr kezét itt a vízsugár helyettesíti. A páciens egy langyos vízzel töltött kádban foglal helyet ülve, vagy fekve. A tangentor kezelője pedig egy „slagszerű” eszközzel vízsugarat irányít az egyes testtájékokra. A masszázshoz hasonlóan ez érinthet egyes – problémásabb – testtájékokat, vagy akár az egész testet.

A vízsugár erőssége 0,5 és 2 atmoszféra között állítható a gépen. Általában gyengébb erejű vízsugárral kezdik a kezelést, majd fokozatosan erősebbre váltanak. A kezelés intenzitása emellett azzal is szabályozható, hogy a tömlőt milyen messze tartják a testrésztől.

A víz alatti vízsugármasszázs fő előnyét az adja, hogy a langyos víz már önmagában segít ellazítani az izmokat. A vízsugárral pedig nagyon pontosan, alaposan és mélyen át lehet masszírozni a szöveteket. A kezelés segíti a merev ízületek oldását, az adott testtájékon fokozza a nyirok- és vérkeringést. Elősegíti a szövetek regenerációját, ami miatt a műtéti, baleseti utókezelés során is fontos szerepe lehet.

Nagyon széles tehát a „vizes gyúrás” javallatainak a köre. Mozgásszervi betegségek, idegrendszeri problémák, keringési zavarok. Minden olyan eset, amikor a merev, görcsös, vagy éppen legyengült az izomzat.

Nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy igénybe vegyünk egy ilyen kezelést, ugyanis általános kondicionálásra, frissítésre is javasolják. Eleve az eredeti alkalmazásmódja is az volt, hogy német focistáknál végeztek ilyen kezeléseket két meccs között, mert kitapasztalták, hogy jelentősen javítja az erőnlétüket, illetve az esetleges sérüléseket követően gyorsította a felépülésüket.

tangentor fürdőkezelés Győrfi Pál

Illusztráció: Győrfi Pál tangentoros kezelésen a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központban