• A paraffin bőrápolószerként ismert, különösen jó a kirepedezett kézbőrre.
  • Pakolásokhoz is használják, olykor iszappal összekeverve.
  • Némelyik termálfürdő vizében is található paraffin.

A paraffin külsőleges használata általában két kezelési mód kapcsán szokott felvetődni. Az egyik a kézbőr ápolása. Ennek során felmelegített paraffinviasszal kenik be (vagy belemártják) a kezeket. A másik az úgynevezett paraffinkezelés. Ez azon alapul, hogy a paraffin az iszaphoz hasonlóan nagyon jó hőtartó képességgel rendelkezik. Maga a kezelés is az iszapkezeléshez hasonló, azaz paraffinos pakolást tesznek az adott testrészre. Általában idült ízületi betegségek esetén, merevségek oldása során, illetve sérülések utókezeléséhez használják. Ennek ismert egy olyan változata is, amikor a paraffint iszappal keverik össze és így készítenek belőle pakolást, ezt hívják parafangónak.

A paraffin tehát számos módon alkalmazható. Az viszont kevésbé ismert, hogy létezik magas paraffintartalmú termálvíz is. Méghozzá a lenti fotón szereplő helyen.

lendvai termálfürdőA kép Lendván található fürdőről készült, amit egy üdülőövezet vesz körbe. Lendván 50 évvel ezelőtt találtak termálvizet. A paraffinos víz bőrproblémák mellett ízületi és reumatikus betegségek kezelésére is alkalmas. Ide kattintva bővebben is olvashat a lendvai termálfürdőről.