• Ortopéd szakorvos beszél arról, hogy mikor jó hatású és mikor ellenjavallt a gyógyfürdős kezelés.
  • Általában kifejezetten előnyös.
  • Az ízületi betegségek fellángolásakor, viszont akár árthat is.

A gyógyvizes fürdőzés, illetve a fürdőkben elérhető balneoterápiás kezelések nagyon jó hatásúak lehetnek az ízületi betegségek kezelése során. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egy kiadós gyógyfürdőzés többet árthat, mint amennyit használ. Erről Boross György ortopéd sebész beszélt a Videoklinikán.

HátfájásA szakrendelésen nagyon gyakran találkoznak olyan kéréssel, hogy a beteg szeretne gyógyfürdő-kezelést felíratni. Azonban ez a „diktál a beteg, írja a doktor” megoldás nem mindig járható út, ugyanis olykor nem alkalmazhatók ezek a kezelések. Boross doktor szerint a gyógyfürdőkben végzett kezelések általánosságban nagyon hatásosak az ízületi problémák esetén, de a betegségek akut, fellángolt stádiumában (reumatoid artritisznél, vagy más ízületi betegségnél) a meleg víz kifejezetten árthat. Hiszen ilyenkor a termálvíz lényegében a gyulladást fokozza.

Ezért ezeknél a betegségeknél csak a nyugalmi fázisban, – amikor nincs fellángolás – alkalmazhatók ezek a kezelések. Akkor viszont nagyon sokat segíthet a gyógyfürdő. Különösen akkor, ha egyéb kezelésekkel is kiegészítik, például víz alatti tornával, vagy gyógymasszázzsal. A teljes felvételt itt tekintheti meg: