• Mostantól már elvileg a napozással is gyűjthető elegendő D-vitamin.
  • A jövő héttől pedig jó eséllyel erre a gyakorlatban is lehetőség nyílik.
  • Ilyentájt már a lakosság kétharmada D-vitamin hiányban szenved.

A szakirodalom szerint Magyarország területén november eleje és február vége között még a déli órákban sem lehet a napsütés révén elegendő D-vitamint gyűjteni. Európa nagy részén egyébként hasonló a helyzet, egyedül a görög szigetvilág délebbi tagjain lehet a téli időszakban is elegendő UV-B sugárzáshoz, így pedig természetes módon D-vitaminhoz jutni. Sőt, tőlünk északabbra, Londonban, vagy éppen a Skandináv országokban (még a délebbi részeiken is) az április és szeptember vége közötti időszakra korlátozódik ez az időszak.

A lényeg tehát az, hogy mostantól itthon már lehet értelme a napozásnak. A rossz hír az, hogy az Eumet.hu előrejelzése szerint a következő napokban sok lesz a felhő és túlzottan meleg sem várható. Viszont jövő héttől már beköszönthet a jó idő.

Időjárás, március, D-vitamin Ez pedig azt jelenti, hogy délelőtt 10 és délután 3 óra között a szabadban tartózkodva már mindenféle mesterséges módszer nélkül is fedezhető a szervezet számára szükséges D-vitamin. Ráadásul ebben a kora tavaszi időszakban – a nagyon érzékeny, világos bőrűek kivételével – nem is kell leégéstől tartani.

Különösen fontos ez annak fényében, hogy a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság korábbi felmérése szerint tél végére a magyar lakosság kétharmada D-vitamin-hiányban szenved. Márpedig ennek a megszüntetésével a halálozás akár 10 százalékkal csökkenthető lenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne. Megfelelő D-vitamin ellátottság esetén az idős korban nagyon veszélyes csípőtájéki törések száma a negyedével csökkenhetne.

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)


Kattintson ide, és tudjon meg 4 érdekes tényt a D-vitaminról.