A nyári időszakban akár már néhány napon töltött perc is elegendő lehet a szervezet D-vitamin raktárainak a feltöltéséhez. A bőre típusától függ, hogy mennyit tartózkodhat a napon.

Magyarország területén kora tavasszal, és késő ősszel nem fenyeget senki, hogy leégjen napozás közben. Ugyanakkor ezekben az időszakokban D-vitaminból sem termelődik túl sok a szervezetben. (Erről a tavaszi/őszi időszakról bővebben ide kattintva olvashat). Viszont mostanra eljött az az idő, amikor már észnél kell lenni a napozással. Egyrészt ugyanis nagyon fontos a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága, amit napozással a legkönnyebb (és legolcsóbb) elérni. Másrészt a leégéstől óvakodni kell, mert növeli a bőrrák előfordulásának a kockázatát.

Ahhoz, hogy a nyári időszakban természetes módon D-vitaminhoz tudja juttatni a szervezetét, de azért ne égjen le, első körben a bőrtípusát kell meghatároznia. Akiknek 1-es típusú bőrük van, azok szinte mindig leégnek, soha nem barnulnak. A bőrük nagyon fehér és a hajuk vörös, vagy szőke. A 2-es típusúak is fehér bőrűek, ha nehezen is, de barnulnak, könnyen leégnek, többnyire világos a hajuk. A 3-as típusúaknak fokozatosan barnul a bőrük, már nehezebben égnek le. (A hazai lakosság többsége a 2-es és a 3-as kategóriába tartozik).

A 4-es típusúak ritkán égnek le, könnyen barnulnak. Az 5-ös típusba tartozók bőre közepesen barna, soha nem égnek le, könnyen barnulnak. A 6-os bőrtípusúak bőre nagyon barna, a leégés egyáltalán nem fenyegeti őket (döntően Közép-Afrikában élnek, vagy onnan származnak).

Amennyiben besorolta a bőrtípusát, akkor a lenti táblázatból megtudhatja, hogy június eleje és augusztus vége között – napos időben – körülbelül mennyi ideig biztonságos a szabadban, a napon tartózkodnia. Nem kell egész testes napozásra gondolnia, ilyenkor elegendő, ha a karjait, illetve a lábait éri a napfény. (A teljes testet érő napozáskor a táblázatban szereplő időknél kevesebb is elegendő a szükséges D-vitamin termelődéséhez).

napsütésAjánlott napozási/napon tartózkodási idő (percben)

1. típusú bőr2. típusú bőr3. típusú bőr4. típusú bőr5-6. típusú bőr
8:00-11:0010-1515-2020-3030-4040-60
11:00-15:002-85-1015-2020-2525-35
15:00-18:0010-1515-2020-3030-4040-60

 

 

Ne maradjon le a termálfürdőkkel kapcsolatos hírekről, akciókról sem. A Termál Online hírlevelére ide kattintva iratkozhat fel!

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick professzor – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)